Новото ръководство на Българската федерация по шах (БФШ) е получило положителна оценка за действията си от президента на международната федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов. Това заяви изпълняващият длъжността президент на БФШ Иван Генов, като посочи, че на 19 август ще има изборно общо събрание.

Българският шах е в много тежка криза след изваждането си от Европейския шахматен съюз (ЕШС) и обвиненията за финансови злоупотреби, свързани с управлението на вече бившия президент на БФШ и ЕШС Силвио Данаилов.

"Българската федерация няма желание да се конфронтира с никого. Преди два дни проведох среща с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов, заради която не успях да дойда на срещата с министъра. Илюмжинов изказа пълната си подкрепа за федерацията и изрази мнение, че действаме правилно в създалата се ситуация", каза Генов.

Той се надява спортното министерство да удължи срока за връщане на средствата към държавата и каза, че ако това се случи, парите ще бъдат дадени.

"Засега лицензът на БФШ не е отнет и се надявам той да не бъде отнет. Ако федерацията няма вина, няма основание лицензът й да се взима. Не може федерацията да носи вина за действията на някой ръководител, защото по устав Управителният съвет не може да свали президента. Той се избира от Общото събрание и само то може да го премахне", посочи Генов.

Спортният министър Красен Кралев заяви, че започва финансова проверка във федерацията. В основата са плащания, извършвани между 2011 и 2014 г., когато Данаилов беше начело на БФШ и ЕСШ.

"Ние сме превеждали пари на сметка на ЕШС и имаме документи с подпис и печат, които доказват това. Ако в ЕШС някой е правил фалшификации с документи, ние не сме разследващ орган, за да установим това. Приветствам изказването на министър Кралев да проведе разследване. Ако има виновници, защото аз нямам силата да кажа дали има, или няма такива, то нека те да отговарят пред съда", заяви Генов.

"В момента министърът казва, че е бил подведен и затова е спрял финансирането на БФШ. Но ако има някой подведен в тази ситуация, то това е БФШ, която е работила стриктно в съответствие с документите, указанията и календарния график, който е получен от ЕШС. Не е вярно, че са превеждани пари в офшорна сметка. Ако има такава, нека компетентните органи разкрият кой я е открил, за какво я е ползвал и нека той си понесе вината."

Според Генов българската федерация е станала жертва на борбата между бившия (Силвио Данаилов) и настоящия (Зураб Азмайпарашвили) президент на ЕШС. "Нашето голямо желание е все пак да успеем да намерим общ език с ЕШС и да решим тази ситуация в най-скоро време, защото догодина честваме 90 години от основаването на БФШ", добави временният президент.

Дневник