Резултатите от изследванията на водата на Хасково, направени в института по ядрена енергетика и ядрени изследвания при БАН, показват, че концентрацията на уран в нея е от два до пет пъти по-ниска от приемливата, каза днес по БНТ главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той допълни, че още в понеделник или вторник, ще отпаднат всички ограничения за ползването й.

Междувременно и от Министерство на здравеопазването съобщиха, че установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на гр. Хасково питейна вода, дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене.

Д-р Кунчев каза още, че вчера е дошло и писмо от Световната здравна организация, в което се казва, че взетите от българските власти мерки съвпадат напълно с приетите от организацията и те са оценени като адекватни и навременни.
От СЗО уточнили още, че дори при пет пъти по-високи нива на урана, отколкото в Хасково, няма регистрирани случаи на вреди върху здравето.

Дневник