Тази седмица ще бъдат изцяло подменени старите люлки, пързалки и катерушки на 3 от 7-те детски ясли в Шумен. Съоръженията са дарение от „Алкомет“ АД и са на стойност 30 хил. лв. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.

По преценка на общината са избрани детските ясли с най-стари и опасни съоръжения. Това са ясла №6 „Слънчево детство“, 16-та „Калинки“ и 17-та „Щастие“ в кв. „Добруджа“.

Миналата седмица старите уреди са изрязани от работници на общинското строително предприятие. „До края на тази седмица, ако времето позволи, новите ще бъдат монтирани. Те са безкрайно необходими, а по този начин освобождаваме и 30 хил. лв. от бюджета на общината за издръжката на яслите“, каза д-р Маркова.

В ясла „Слънчево детство“ на ул. „Марица“ ще се сменят абсолютно всички детски съоръжения на четирите площадки. В „Калинки“ с нови уреди ще се оборудват и петте площадки за игра, а в „Щастие“ ще се оставят само две от старите къщички, а на шестте площадки ще се поставят по 3 нови уреда.

„Старите съоръжения бяха в лошо състояние и от РЗИ многократно сме получавали предписания за подмяната им. Радвам се, че още това лято нашите 63 деца ще играят на нови люлки и пързалки“, каза директорът на ясла „Слънчево детство“ Грозданка Симеонова.

Уредите са от български производител. Доставката и монтажът са осигурени от дарителя „Алкомет“.

ШУМ.БГ