Детските градини в 4 села от община Шумен ще бъдат закрити тази есен. Основните причини са намаляващия брой на децата в тях, както и по-скъпата им издръжка.

Нарочените за закриване са ДГ „Иглика” в село Коньовец, ДГ „Щастливо детство” във Вехтово, ДГ „Калинка” в Струйно и ДГ „Радост” в Новосел.  За децата от всички тях ще бъде осигурен ежедневен транспорт с училищен автобус до близки села, се казва в предложението на администрацията.

В селата от общината в момента работят 14 детски градини. В тях за новата учебна година са записани само 345 деца. За сравнение в 16-те градини в град Шумен има 7 пъти повече малчугани - 2 561.

В детската градина в Коньовец до пролетта е имало 14 деца. За есента са записани само 6 деца, които ще бъдат пренасочени към ДГ „Буратино” в кв. „Макак“.

17-те деца, записани за новата учебна година в градината в село Вехтово, ще бъдат пренасочени към ДГ „Камбанка” в село Друмево, която ще стане средищна.

Наесен 13-те деца от село с. Струйно ще бъдат пренасочени към ДГ „Осми март” в село Градище.

Функциите на закритата градина в Новосел ще бъдат поети от  ДГ „Васил Левски” в Черенча. Местните деца, които ще трябва да пътуват до там, са 11.

Анализът специалистите от общинската администрация в Шумен показал, че годишната издръжка на едно дете в града е 2 703 лв., а за тези в селата 3 790 лв. В градините с под 15 деца пък годишните харчове за едно дете стигали до 4 500 - 5 000 лв.

Също така средният разход за заплати на персонала през 2017-та скочил до 2 325 лв. на дете, при осигурени средства средно по единен разходен стандарт 1 960 лв. и очаквано целево финансиране от 63 лв. Така необходимото дофинансиране с общински приходи достигнало до 302 лв. на дете, което е с 27% повече спрямо 237-те лева, които общината дофинансирала миналата година.

„Видна е тенденцията за намаляване броя на децата през годините. В същото време броят на групите и на персонала не е оптимизиран. Средствата за фонд работна заплата и издръжка следват броя на децата, осигурени по стандарт за едно дете, но необходимите разходи за изпълнение на дейностите се ръководят от броя на групите, съответно численост на персонала, материалната база и сградния фонд”, се казва в мотивите към предложението за закриване. Педагогическият и непедагогическият персонал ще бъде съкратен по чл. 328, ал.1, т.1  от Кодекса на труда — с едномесечно предизвестие „поради закриване на предприятието”.

Припомняме, че миналата есен вече бяха затворени 2 от селските детски градини в община Шумен – тези в Средня и Илия Блъсково.

Закриването на новите 4 градини ще влезе за обсъждане на насрочената за 20-ти юли сесия на Общинския съвет.

ШУМ.БГ