Изкуственият интелект е най-големият риск, пред който се изправяме като цивилизация, каза главният изпълнителен директор на "Тесла" и СпейсЕкс" Илън Мъск, цитиран от "Асошиейтед прес". В събота вечерта той държа реч пред лятната среща на националната асоциация на губернаторите.

Бизнесменът сподели опасенията си в сесия на въпроси и отговори с председателя на асоциацията и губернатор на Невада Брайън Сандовал. Според Мъск е време правителствата да въведат регулация, касаещи изкуствения интелект, за да не се окаже, че са закъснели.

Без регулация тази индустрия ще стане абсолютно независима, като заплашва не само работните места, но и националната сигурност, отбеляза предприемачът. Илън Мъск подчерта, че съвсем скоро роботите ще могат да вършат по-бързо, ефикасно и прецизно всички човешки дейности. За него обаче по-страшното е, че те могат да започнат война, като произведат фалшиви новини или манипулират информация.

Според предприемача най-правилният подход към момента е да се създаде комитет по регулациите, свързани с изкуствения интелект. Мъск посочи още, че компаниите, които развият изкуствен интелект ще получат огромно предимство пред тези, които нямат такъв и просто ще ги унищожат

На срещата на губернаторите Мъск направи и някои прогнози, свързани с бъдещето на автомобилите. Той подчерта, че до 10 години, повече от половината коли, които се правят в САЩ ще са електрически, а почти всички ще имат и възможности за автономно придвижване. Докато по пътищата останат само самоуправляващи се коли обаче, щели да минат около 20 години.

Мъск предупреди, че когато всички коли станат "лаптопи на колела", темата за киберсигурността ще стане ключова. С цел защита от отвличане, той препоръча всички коли да дават възможност на водача да прекъсне автономното пътуване и да поеме контрола.

Dnevnik.bg