- Г-жо Севова, едногодишният договор на фирма „Екомакс“ за чистенето на северната част на Шумен приключва този месец. Каква е равносметката Ви?

- Смятам, че за тази една година направихме и все още продължаваме да правим всичко възможно, за да сме коректни към ангажимента, който сме поели към общината и към шуменци. Винаги сме се стремили да работим отговорно и трудът ни да не е определен само и единствено от рамките на договора. И към момента, освен дейностите по почистване  и сметоизвозване, които продължават по график, се стремим да извършваме и такива, извън първоначално възложеното ни. Това, което инициирахме през изминалата седмица беше почистване на тротоарите от трева. След обилните дъждове тревата на много места избуя и за да сме в помощ на общинското предприятие, което се грижи за косенето, в рамките на седмица два екипа с косачки и моторни метли, които изсмукват тревата и отпадъците работиха по главните участъци на града в северната зона, за която отговаряме. Почистване от тревата между тротоарните фуги бе извършено на улици „Васил Априлов“, „Васил Друмев“, „Марица“, „Софийско шосе“,  „Симеон Велики“, „Кирил и Методи“, „Генерал Скобелев“.
Друга инициатива беше машинното метене в кварталите „Мътница“ и „Макак“, извършено за наша сметка в края на месец юни.

- Метенето на улиците не е ли част от ангажимента ви по договор?

- Ние ежедневно при топло време метем улиците на Шумен машинно, но това се случва по определени улици в централната част на града. В случая, в крайните квартали „Мътница“ и „Макак“ подобно метене не е правено никога от фирмата, която се грижеше за чистотата преди нас. Кметският наместник на кв. „Мътница“ ни помоли да помогнем с чистотата на квартала по случай празника им в края на юни. Отзовахме се, решихме да направим този подарък и за кв. „Макак“ и сме доволни от свършеното.

- През тази една година обаче имаше не малко сигнали от граждани относно работата Ви?

- Нормално е да има сигнали и една част от тях бяха много полезни за това да вършим по-добре нашата работа. Като всяко начало и ние срещнахме трудности, независимо че имаме опит в тази дейност. Поемането на сметопочистването на Шумен беше ново за нас, но в процеса на работа, благодарение на нашите специалисти, комуникацията с общинска администрация и сигналите на гражданите, ние отчетохме правилно кои са проблемните области и в каква посока трябва да се работи. За това помогна и националният телефон, който бяхме обявили. На него получаваме много сигнали и ежедневно сме работили и продължаваме да работим за отстраняването на различни проблеми. Благодарение на тези сигнали, в началото оптимизирахме местата на контейнерите и дори се наложи да сложим допълнително, извън предвидената бройка в поръчката от общината.
Освен това за тази една година имаше и много счупени контейнери, за които гражданите също ни сигнализираха. Това наложи наемане на допълнителен екип, който да следи и отремонтира съдовете за смет.

- Имаше сигнали и за препълване на контейнерите за строителни отпадъци...

- Да, така беше. Първо, много е важно да се уточни, че нерегламентираното изхвърляне на строителните отпадъци беше един от проблемите с боклука, който срещнахме в Шумен и непрекъснато сме работили за неговото разрешаване. Поради струпването на строителни отпадъци около контейнерите за битови отпадъци и на други места в града, ние предложихме безвъзмездно да поставим съдове за строителни отпадъци и да организираме извозването им. Целта, естествено, беше шуменци да има къде да изхвърлят отпадъците си след ремонт. Проблемът обаче дойде от това, че много фирми с големи строителни обекти използваха тези контейнери, а редът за тях е съвсем различен. Те трябва да изхвърлят генерираните отпадъци на определеното за това място в с. Златна нива. Много от тях обаче използваха контейнерите, които поставихме за гражданите и проблем отново стана. Решение намерихме като заменихме 4-кубиковите контейнери със 7-кубикови. Оттогава препълване не сме констатирали, като разбира се, продължаваме да апелираме редът да се спазва и фирмите да изхвърлят строителните отпадъци на определените за това места.

- Строителните отпадъци действително винаги са съществували като проблем. На какви други проблеми се натъкнахте през тази една година?

- Като цяло договорът ни включва сметоизвозването на смесени битови отпадъци. Тоест гражданите би трябвало да са свикнали в контейнерите да изхвърлят само смесени битови отпадъци. Това изключва строителни отпадъци, мебели, балатуми, килими, пепел от печките, растителни боклуци, за изхвърлянето на които би трябвало да има друг определен ред. Но на практика тези отпадъци се изхвърлят заедно с битовите отпадъци и това затруднява сметосъбирането, като същевременно изгледът около контейнерите става доста неприятен и създава усещането за несвършена работа. По разрешаването на тези въпроси работихме  в партньорство с общината. Преди месец общинска администрация обяви график за изхвърляне на едрогабаритните отпадъци, а ние през цялата година, веднъж месечно правихме акция по събиране на отпадъците, различни от смесените битови. Наш работник следи за това къде има проблемни зони, след което се минава с камион с 4-кубиков контейнер за растителна смет и един 32-кубиков контейнер за пепели и различни строителни отпадъци. Едновременно с това върви и бус, в който се изхвърлят гуми, дивани, фотьойли и подобни на тях. Отделно 10 души метат, прибират и събират. Всичко това на практика е различно от регулярното сметоизвозване и отново е инициирано от нас, за да е чисто около контейнерите. Във връзка с чистотата на града и ангажимента ни като граждани, не само като професионалисти, предприехме и инициативата за почистване на Шуменското плато, съвместно с шуменци.

Всъщност, това, което мога да кажа отново за тази една година е, че независимо от всички трудности  и от подценяването на някои ситуации, винаги сме се старали крайният резултат да е добър и за околната среда, и за гражданите – нещо, което винаги е било и ще продължава да бъде наш приоритет.

Интервюто е част от кампанията на "Екомакс" за прозрачност и информираност