Нова дарителска кампания предприемат за лечението на тригодишния Калоян Казаков от Шумен, който страда от детски аутизъм. Това съобщи за ШУМ.БГ майката на момченцето Наталия Казакова.

Семейството на Коко е получило оферта от клиника в Киев за лечение чрез трансплантация на стволови клетки, като необходимата сума е в размер на 16 000 долара. И този път Калоян и семейството му се нуждаят от своите дарители и молят за помощ, за да може той да оздравее.

Трансплантацията на стволови клетки ще подобри състоянието на стомаха на Коко, който в момента не функционира нормално, като от клиниката дават 90% успеваемост. По думите на майката, ако лечението бъде успешно, процедурите за лечение на аутизма на момченцето, които то провежда при специалисти във Варна, ще бъдат по-ефективни.

„Терапията със стволови клетки е нов ефективен подход и повлиява на метаболизма, имунната система и увредени клетки и тъкани. От клиниката дават наистина големи надежди за подобрението на Коко и истински вярвам, че моето дете ще бъде излекувано и ще живее един пълноценен и изпълнен с пакости и веселие живот. За максималното подобрение на състоянието на детето е добре, колкото се може по-скоро да започне това лечение със стволовите клетки, за да може мозъкът му да усвоява по-лесно всичко случващо се около него, по-лесно да приеме терапиите и да се научи на много неща, които до сега не е усвоявал“, обясни Наталия Казакова. Тя допълни, че сумата от 16 000 долара включва транспортиране от летището до клиниката и обратно, специализирани изследвания, престой в болничното заведение, тестове, лечението – присаждане на стволови клетки, медицински доклад, документация, лекарства, ако са необходими, последващи действия след лечението. 

Към момента терапиите на Коко във Варна продължават, благодарение отново на дарители. От май 2016 г. бяха направени поредица от инициативи с цел събиране на необходимите средства. В  момента по дарителската сметка на момчето има около 6 хил. лв., които са достатъчни за терапиите му до края на годината.
Всеки, който иска да помогне лечението на Коко да продължи, може да използва дарителската сметка:
Калоян Пейчев Казаков ПроКредит Банк BIC PRCBBGSF BG89PRCB92301049318117
PayPal: help_koko@abv.bg

Фейкбук страница в подкрепа на Коко.