Кметът Любомир Христов прие днес диригента на хор „Бодра песен“ Деница Узунова, за да поздрави шуменските изпълнители за постигнатия успех на международния хоров конкурс във Флоренция, Италия.

Хор „Бодра песен“ се завърна с втора награда в категорията „Фолклор, госпел, джаз и модерни ансамбли“ и с трето място в конкурса за ГРАН ПРИ от Първия международен хоров фестивал „Леонардо да Винчи“. 

"Сред 14 хора от 10 държави - България, Полша, Чехия, Словения, Унгария, Австралия, Филипини, Франция, Украйна, Тайван, българската хорово-изпълнителска и композиторска школа, на града ни и България се представиха достойно и това бе единствената мисия на шуменските славеи, които я изпълниха по блестящ начин", сподели Деница Узунова.

Хорът се е представил на три сцени в два конкурса и с три концерта. Репертоарът е бил предимно български като шуменските певци са се представили с църковен репертоар в църквата Sant Ognissanti, а със светски – в Teatro la Compagnia, където сред 9-те хора допуснати до състезанието в конкурсната програма шуменският се е класирал на трето място и е влязъл в голямото състезание, провело се в красивия Театър Верди.

"Щастливи сме, че донесохме радост на шуменци и повод за гордост от добре свършената работа на децата от хора през тази година. Някои от тях пеят едва от 8 месеца в концертния състав и участието им в конкурс на високо световно ниво е голямо геройство", сподели Узунова.

Тя изрази задоволството си от поздравленията на колегите си диригенти за доброто им представяне, както и от поканата  за участие на хор "Бодра песен" във фестивал в Нирегихаза, Унгария през 2018 година. Тя е отправена от Денес Забо, диригент на унгарския девически хор „Кантему“, класирал се втори в Гран при конкурса, а той удостоен с наградата   „Най-добър диригент“. 

От своя страна кметът Любомир Христов приветства изпълнителите от хор "Бодра песен" за постигнатия пореден успех и подчерта, че общината ще продължава да подкрепя и помага на хора.

Участието на шуменския хор на Първия международен хоров фестивал „Леонардо да Винчи“ стана възможно с финансовата подкрепа на Община Шумен, на родителите на децата и на спонсорите "Фикосота"  и "Автомагистрали Черно море."

ШУМ.БГ