Община Шумен готви промяна в своя Наредба, за да може да продава или отдава на трети лица културни паметници с местно значение, в които има съсобственост при тези имоти.

В града с такъв статут са 19 обекта. В тях не влизат възрожденските къщи на улица "Цар Освободител", а такива, които се рушат или не се стопанисват, като по този начин общината търси възможност да се освободи от съсобственост, увериха от администрацията.

Предложените промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество днес бяха разгледани на заседание на комисията по култура към Общинския съвет.

Там заместник-кметът Росица Антонова обясни, че промените засягат само къщи културни паметници от местно значение, които са полуразрушени, общината не е еднинствен собственик в тях, а също така няма средства за тяхното поддържане и възстановяване. Тя допълни, че на този етап става въпрос за три имота, в които общината е съсобственик - къщите на ул. "Сан Стефано" 3, ул. "Лайош Кошут" 2-4 и на ул. "Цар Освободител" 121.

"Всички останали къщи музеи, културни и архитектурни паметници, които служат за задоволяване на потребностите на обществото, няма да бъдат засегнати от промените, т.е. общината ще продължи да полага грижи за тях", обясни Росица Антонова.

По сега действащата наредба, при която културните паметници са публична собственост, те не могат да се отчуждават и да се прехвърлят в собственост на трети лица. Така, дори и тези паметници на културата, които не са необходими на Общината, но изискват значителни грижи по тяхното съхранение и опазване, не могат да бъдат отчуждавани. От друга страна, хора заявявали инвестиционни намерения да придобият и съхранят тези имоти в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Промяната предвижда да се даде такава възможност, именно като те минат от публична в частна общинска собственост.

По искане на председателя на комисията по култура Венцислав Венков администрацията предостави списък от 21 паметници на културата с общинска собственост. В него, освен посочените по-горе полуразрушени сгради, са всички възрожденски къщи на "Цар Освободител", къщите музеи на Васил Коларов и Лаойш Кошут, Дивизионната болница и др.

От списъка стана ясно също, че Часовниковата кула и Куршун чешма нямат актове за общинска или каквато и де е друга собственост.

Комисията по култура единодушно гласува "за" промените в Наредбата, но тя ще влезе за одобрение и от Общинския съвет утре.

ШУМ.БГ