Предложение Христо Димитров, създател и ръководител на ансамбъл „Българе“, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“ е внесено до Общинския съвет от Красимир Савов.

Христо  Димитров е живял и израснал в Шумен, а през есента ансамбълът ще чества своята 15-годишнина и готви концерт в града, се посочва в мотивите на предложението да се присъди почетното звание на хореографа.

Предложението бе разгледано на заседание на комисията по култура днес. Членовете й подкрепиха кандидатурата на Христо Димитров за званието, въпреки че по статут предложения се гласуват веднъж годишно, освен при извънредни ситуации.

Според Венцислав Венков със сега направеното предложение не се нарушава статута. „По-добре е подобни звания да се присъждат на хората, докато са млади и творят“, обоснова се Венцислав Венков.

С единодушие членовете на комисията подкрепиха кандидатурата на Христо Димитров за „Почетен гражданин на Шумен“.

Също с единодушие бе подкрепено и предложението писателката Къна Бойчева да бъде удостоена с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“. Къна Бойчева е родена във Върбица. През 1940 г. се премества със семейството си в Шумен. Дванадесет години е преподавала български език и литература в Русе и Шумен, работила е като уредник на къща музей „Добри Войников“ в Шумен.

Предложенията за удостояване на Христо Димитров и Къна Бойчева с почетните звания на община Шумен ще бъдат внесени за гласуване от Общинския съвет на сесията през септември.

ШУМ.БГ