Жителите на селата Новосел и Вехтово направиха подписки срещу закриването на детските градини в селата им. Против закриването на градината във Вехтово са се подписали 214 от около 400 жители на селото, а в Новосел – 126 от 500-те жители.

За ШУМ.БГ кметът на Вехтово Перихан Хюлмиева обясни, че искането на хората е детската градина да остане филиал, а не да бъде закрита. „90% от децата, които посещават детската градина са от ромски произход и родителите отказват малчуганите да пътуват до Друмево, накъдето ще бъдат пренасочени, т.е. децата ще останат в махалата и няма да посещават детско заведение“, каза кметицата на Вехтово.

В докладната си записка до местния парламент кметът на Новосел Фахри Хюсеинов също обяснява, че родителите не са съгласни децата им да пътуват до детската градина в Черенча.

Подписките на жителите на двете села са внесени до Общинския съвет, който утре трябва да вземе решение дали да закрие градините във Вехтово, Новосел, Струйно и Коньовец. Това е предложение на община Шумен, която го мотивира с липсата на деца и скъпата издръжка на градините.

ШУМ.БГ