Купата на африканските нации да бъде преместена през лятото, а броят на участниците да бъде увеличен от 16 на 24. Това са двете най-големи промени, които бяха обсъдени по време на двудневната среща на Африканската футболна конфедерация (КАФ) в Мароко.

Континенталният турнир на Африка по традиция се провежда на всеки две години - през януари и февруари, когато първенствата са в разгара си. Това от много години предизвиква големи спорове между националните отбори и клубовете, които трябва да се лишат за близо месец от своите играчи.

"Това беше първото нещо, за което трябва да говорим. Няма как да се измъкнем от него. Вече имаме доста предложения", обърна се президентът на КАФ Ахмад Ахмад пред близо 200-те участници в срещата в Рабат. 

В тазгодишния турнир, който се проведе в Габон, беше отчетен рекорден брой отказани повиквателни. Най-много откази получи Камерун - от седем свои играчи, въпреки че това не попречи на отбора да стане шампион на Африка за пети път.

Друга от практиките в последните години е симулирането на контузии, за да могат състезателите да не заминат за Африка. Много често те пропускат по един-два мача на клубните си отбори, след което се "възстановяват" по-рано от очакваното.

В същото време огромен брой европейски клубове губят основни играчи в ключов момент от сезона. Освен това участвалите пълноценно в Купата на Африка често се връщат твърде изтощени и в понижена форма.

Тази година в турнира участваха 16 отбора и общо 368 футболисти. Близо две трети от тях - 232-ма, играеха в европейски клубове (от 28 държави). Четирима бяха свободни агенти, а останалите 132-ма бяха основно от Африка с изключение на шепа играчи от клубове в Близкия изток, Китай, САЩ и Канада.

Висшата лига на Англия изпрати 22 играчи в турнира. Някои отбори като водещите битка за оцеляване "Лестър", "Съндърланд" и "Кристъл палас" трябваше да се лишат от по двама-трима титулярни футболисти.


Африканската футболна конфедерация беше твърдо против преместването на турнира през юни и юли, докато начело на организацията беше Иса Хаяту. Основният аргумент беше времето през лятото в по-голямата част от континента. Хаяту отказваше всички предложения за промяна с твърдението, че през лятото е твърде горещо в Северна Африка, твърде влажно в Западна и Централна Африка и твърде студено в Южна Африка.

Според мнозина обаче бившият президент на КАФ по-скоро не е искал да се поддаде на натиска от Европа, отколкото да е бил притеснен от климатичните условия, защото африканските национални и клубни отбори редовно играят през юни.

Новият президент на КАФ иска също да бъдат преразгледани критериите за домакинство на Купата на Африка, като бъде редуциран броят на потенциалните кандидати. Той приветства и идеята за съвместно домакинство, което може да доведе до увеличаване на участниците от 16 на 24.

Друга от промените, която ще бъде обсъдена, ако се стигне до преместване на турнира през юни или юли, е той да се провежда веднъж на всеки четири години като световните и европейските първенства. Това обаче изглежда малко вероятно засега.

На срещата в Мароко освен президентите и генералните секретари на африканските федерации и треньорите на националните отбори да изразят своите виждания бяха поканени редица бивши звезди. Сред тях бяха Джей Джей Окоча, Самуел Ето'о, Джереми Нджитап, Хосам Хасан и др.

"Мисля, че това може да бъде съдбоносен ден за африканския футбол. Всички замесени страни, които обичат тази красива игра, трябва да работят за развитието на футбола в Африка и да го върнат там, където принадлежи - на върха на световния футбол", каза президентът на ФИФА Аджани Инфантино.

Дневник