Носителят на зелената фланелка Марсел Кител се оттегли от "Тур дьо Франс". Германецът, който записа цели пет победи в тазгодишната обиколка, падна тежко в началото на днешния 17-и етап и около средата на отсечката реши да слезе от велосипеда.

Кител правеше най-силния тур в кариерата си. 29-годишният състезател на "Куикстеп" спечели пет от първите 11 етапа. Той увеличи общия си брой победи в най-престижното колоездачно състезание на 14 и подобри германския рекорд, изпреварвайки легендарния Ерик Цабел (13).

След отпадането на Кител Майкъл Матюс почти сигурно ще спечели зелената фланелка за пръв път в кариерата си, ако стигне до "Шан-з-Елизе". Австралиецът изоставаше с 29 точки от германеца преди днешния етап, но сега ще има преднина на върха от над 140 точки пред друг германец - Андре Грайпел.

Матюс, който триумфира в 14-ия и 16-ия етап, беше в откъсналата се група и днес, като спечели единствения междинен спринт в отсечката.

Въпреки това преди падането Кител продължаваше да бъде фаворит за зеленото трико, тъй като имаше огромна вероятност да спечели 19-ия и 21-ия етап.

Носителят на фланелката на червени точки Уорън Баргил също падна днес с Кител. За французина обаче нямаше толкова тежки последствия и той се върна в основната група.

Лидерът на "Франсис де Жу" Тибо Пино също се оттегли от обиколката. Така френският отбор остана с едва трима състезатели, след като четирима не влязоха в контролното време на деветия етап, а Артур Вишо се отказа в 13-ия.

Dnevnik.bg