Конфликт между комисията за избор на нов за ВВС изтребител и директора на института по отбрана Тодор Тагарев е забавил проекта по време на предишния кабинет на Бойко Борисов. Това се разбра от думите на бившия военен министър Николай Ненчев, който беше извикан в парламентарната комисия проверяваща процедурата по избор на изтребител, заедно с предшествениците си Ангел Найденов и Аню Ангелов. Командир на ВВС и ръководител на работната група за избор на изтребител тогава е бил настоящият президент Румен Радев.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров попита Ненчев, какви са били противоречията между работната група и Института по отбрана и дали това е можело да доведе до уволнението на Тагарев. "Отговорът ми е положителен", каза Ненчев, но не обясни, какви точно са били противоречията. Професор Тагарев може да ви обясни, каза Ненчев. Той няколко пъти избегна споменаването на името на Румен Радев, но веднъж каза, че не е зле да бъде извикан заедно с Тагарев. По времето на Ненчев е премахнат борда, който е трябвало да контролира работата на комисията и тя е оставена в ръцете на тогавашния командира на ВВС, защото имал доверие в експертизата на ВВС.

Ненчев каза, че е искал максимално бързо да стигне до решение за избор на изпълнител, но процедурата първоначално била забавена с месец от Народното събрание, а е трябвало да има подпис и от Института по отбрана. "Ако директорът на института по отбрана не беше подписал щяхме да увиснем", каза Ненчев.

Според неофициална информация конфликтът Радев-Тагарев е бил за тежестта на критериите за оценка на офертите. Тагарев е държал на критерии, като сътрудничество в рамките на НАТО, което е давало превес на употребявани F-16 предлаган от Португалия съвместно със САЩ, а Радев на ресурс на самолета, което дава превес на нов "Грипен" предлаган от Швеция.

Второто правителство на Бойко Борисов подаде оставка преди комисията да завърши работата си. По време на служебния кабинет назначен от Румен Радев Тодор Тагарев беше уволнен, а служебното правителство прие, че "Грипен" е фаворит.

Военният министър в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов (БСП) каза, че в началото на 2014 година е завършен проектът за придобиване на нов боен самолет и е внесен след обсъждане в Министерството на финансите и МС". Тогава е взето решение изтребител да бъде купуван чрез държавен заем или заем с държавна гаранция, но не е получено съгласие от министерството на финансите.

Министър Аню Ангелов (2010-2013 г.) подробно описа процедурите по работата по инвестиционния проект в първия кабинет на Борисов. "Пред мен е копието от доклада на ген. Радев (тогава заместник командир на ВВС б.а.), такъв има и от тогавашния началник на отбраната ген. Симеонов от 12 март", каза Ангелов. "Напуснах министерството на 13 март, но преговорите отнеха време и нямаше как да изпълним решението на МС до 1 март да им се предложи инвестиционен проект, който да бъде приет и изпратен в НС за приемане", разказа той.

Dnevnik.bg