Германия заплаши да спре европейските помощи за Турция след ареста на шестима правозащитници, сред които и германски гражданин. По-рано днес посланикът на Анкара в Берлин бе привикан за официален протест на властите, пише агенция "Ройтерс".

Турция арестува директора на местния клон на "Амнести Интернешънъл" Идил Есер и германецът Петер Щойднер по обвинения в тероризъм, които Берлин обяви за "абсурдни". Задържани са още четирима правозащитници, четирима други заподозрени са освободени под гаранция. Сред тях има членове на Human Rights Agenda Association, Citizens’ Assembly и Women's Coalition.

"За съжаление непрекъснато има поводи да говорим с Турция за свободите на гражданите и на пресата", заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт. "На мнение сме, че в светлината на последните развития, е важно да преразгледаме помощите".

Зайберт говори за пакета на стойност 3 млрд. евро, обещани от Европейския съюз на Анкара в замяна на спирането на притока от мигранти. Сделката, която затвори Балканския маршрут, доведе до рязко понижаване на пристигащите от там търсещи убежище.

Външният министър Зигмар Габриел прекъсна вакацията си, за да работи по кризата. "Обвиненията в тероризъм са абсурдни. Отблъскващо е "Амнести" и други правозащитни организации да бъдат обвинявани в тероризъм", заяви той.

Анкара настоява военни, обвинени в съучастничество в опита за преврат миналата година, да бъдат екстрадирани от Германия. Берлин отказва да върне мъжете, потърсили убежище в страната.

В сряда в. "Ди цайт" съобщи, че преди няколко седмици турските власти са предали на германските списък с 68 фирми, за които твърдят, че имат връзки с живеещия в самоналожено изгнание в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Президентът Реджеп Ердоган обвинява някогашния си съюзник Гюлен, че стои зад преврата.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отправи неясни обвинения, като заяви, че групата е участвала в среща, която има "естеството на продължение" на миналогодшиния неуспешен опит за преврат. Правозащитните организации нарекоха задържането на активистите "груба злоупотреба с власт".

Задържането в предварителния арест в Турция може да продължи до пет години, отбелязва ДПА. В понеделник турското издание "Хюриет дейли нюз" съобщи, че 115 души са били задържани в Североизточна Турция като част от разследването срещу организацията на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспелия пуч. Прокуратурата в северозападния град Текирдаг е издала заповеди за арест срещу 127 заподозрени, включително бизнесмени, полицейски служители, домакини.

Заподозрените са обвинени, че са използвали мобилното приложение "Байлок" (ByLock), което според властите е било ползвано за комуникация между членовете на движението на Гюлен, наричано от турските власти "Фетхуллахистка терористична организация" (ФЕТО) за подготовката и реализирането на опита за преврат.

Dnevnik.bg