Кабинетът прие проект на изцяло нов Закон за частната охранителна дейност на заседанието си днес. Законопроектът не бе публикуван за обществено обсъждане, а от правителствената пресслужба съобщиха само, че целта му е да създаде равнопоставеност на субектите, извършващи частна охранителна дейност в условията на пазарна икономика.

Както и че част от промените въвеждат повече яснота в обхвата на всички видове охранителна дейност и премахват противоречията, които създават предпоставки за нелоялна конкуренция и спекулиране с издадените лицензи за охрана, се посочва още в съобщение на правителството.

През 2016 г. МВР предложи Закон за частната охранителна дейност, който обаче не стигна до гласуване поради оставката на кабинета. От изказвания досега на председателя на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов се разбира, че с новия закон се цели мобилизиране на ресурса на частните охранители в борбата с битовата престъпност. Друга спомената от Цветанов идея, която вероятно е заложена в закона, е използването на записи от охранителните камери на частните фирми за разследване на престъпления.

Именно във втория кабинет на Бойко Борисов се появи идеята за полицай във всяко село, заради слабия успех в борбата с битова престъпност. Тогава в бяха отпуснати 7 млн. лева за борба с нея. И до днес идеята не е реализирана.

Проектът от миналата година предвиждаше частните охранителите да бъдат длъжностни лица, т.е. такива, на които е възложено да изпълняват служба в държавно учреждение. Те могат да правят това срещу заплата или безплатно, както и временно или постоянно. В него бяха заложени и три нови частни охранителни дейности - сигнално-охранителна; охрана на питейни и развлекателни заведения, дискотеки, игрални и компютърни зали и охрана на урбанизирани територии.


Dnevnik.bg