"Газпром" форсира строителството на подводната част на газопровода "Турски поток", като тихомълком е започнало полагането на втора тръба от проекта за транзит на газ към Европа, съобщи руският в."Ведомости".

Според цитирани от изданието анализатори не е изключено причината да са задаващи се американски санкции, които ще забранят на западни фирми да участват в подобни експортни проекти с руски компании. Полагането на участъка от "Турски поток" се извършва от специални кораби на швейцарската компания Allseas, а част от тръбите са доставени в началото на седмицата от България с товарния кораб "Евдокия".

Проектът започна с идея за 4 тръби, по които да се пренася природен газ през Турция и Балканите до Централна Европа. Но "Газпром" се отказа от три от тях и остана само тръбата за снабдяване на турския пазар. Втора е под условие, че за капацитета ѝ от 15 млрд. куб. м газ годишно ще има търсене в Югоизточна или Централна Европа и че ЕС ще изгради насрещна структура до границата с Турция. Такова решение още няма, но според източниците на "Ведомости" вече са положени 20-25 километра тръби от втората тръба по дъното на Черно море близо до руския бряг.

Корабът Audacia за полагане на тръби в плитки води се движи в район близо до Новоросийск със скорост от 4-5 км на ден и непрекъснато го обслужват с тръби два товарни кораба. Това е и приблизинетлана скорост, с която бе положена първата тръба.

На 23 юни в дълбоководната част на Черно море работата бе поета от Pioneering Spirit - друг кораб на компанията Allseas.

"Газпром" строи без да е получил окончателно разрешение за мястото на турския бряг, къдет отрябва да излезе тръбопроводът. Засега няма официално потвърждение от компанията, че работи и по втората тръба. Няма и официални споразумения с други държави, които да осмислят изграждането на още една тръба, успоредно на първата.


Русия не разполага с технологии за дълбоководно полагане на тръби и поради това не е изключено пред перспективата да попадне под нови санкции "Газпром" да е избрал по-малкото зло - да има втора тръба, която не се използва, отколкото да няма нищо, коментира Татяна Митрова от енергийния център към бизнес училището "Сколково".

Дневник