Прокуратурата е внесла в специализирания съд обвинителния акт във връзка с източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) и предава на съд организирана престъпна група от 18 души, чийто ръководител е бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев.

В съобщението на държавното обвинение самият документ отсъства, както и не става известно дали е качен на сайта на прокуратурата. По последни предвиждания обвинителният акт трябваше да е между 12 и 15 хиляди страници. Затова пък от обвинението са предоставили "общ поглед върху модела КТБ", дълъг над 150 страници, което играе ролята на резюме.

То започва така:

"Тук представяме общ поглед върху "Моделът КТБ". Поради огромния мащаб както на присвоените средства, така и на въздействието, което това оказва върху икономиката и обществото, "Моделът КТБ" представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена "финансова измама", случвала се в новата ни българска история /измерима с проценти от БВП/.

По своята същност този модел представлява функционално-структуриран технологичен механизъм на социални и контролно-управленски взаимоотношения,

чрез които група лица, под ръководството на обв. Цветан Василев, успяват да присвоят обществените средства, привлечени и поверени им за стопанисване в "Корпоративна търговска банка" АД".

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома, пишат от прокуратурата.

Дневник