АЩ и Китай не успяха в сряда да се споразумеят по ключови нови стъпки, с които да се намали търговският дефицит за американците. Това поставя под въпрос целите, които си бе поставил президентът Доналд Тръмп за нови отношения с Пекин в икономиката и сигурността.

Годишната икономическа среща във Вашингтон завърши с отменени пресконференции на двете делегации, без съвместно изявление и без нови съобщения за американския достъп до китайския пазар.

Американски представител, пожелал анонимност, коментира за "Ротерс", че е имало "откровена обмяна" на мнения, но не и съгласие по повечето важни проблеми в търговията и бизнеса, важни за САЩ. Китайското посолство във Вашингтон заяви в четвъртък, че е бил постигнат "значителен напредък" по 100-дневен план за действия в търговията и е обсъждан едногодишен план за икономическо сътрудничество. Но това се възприема по-скоро като реакция на негативните новинарски съобщения и коментари след форума.

 САЩ настояват за достъп до китайския пазар за финансови услуги, намаляване на износа на китайска стомана, понижаване на митата за внос на американски автомобили, съкращаване на субсидиите за държавни компании, прекратяване на изискването ИТ данни да се съхраняват на китайска територия и отмяна на ограничението за чуждестранна собственост на фирми, базирани в Китай.

Министърът на финансите Стивън Мнучин и министърът на търговията Уилбър Рос заявиха, че едно от малкото неща, по които е постигнат консенсус, е съвместното разбиране, че трябва да се намали търговският дефицит на САЩ в отношенията с Китай.

100-дневният план за действия бе обявен през април след срещата на Тръмп с китайския президент Си Цзинпин във Флорида. Но опитът се сблъска с проблемите, които създава Северна Корея и разочарованието на Вашингтон, че Пекин не прави повече, за да усмири ядрените и ракетни аммбиции на Пхенян. Администрацията на Тръмп заплаши със санкции някои малки китайски банки, които имат бизнес със Северна Корея.

Инвеститорите разчетоха сигналите от срещата като растяща вероятност за американски антидъмпингови мерки за вноса на стомана в следващите няколко седмици. Според Рос огромното производство на стомана в Китай поддържа ниски световни цени, а това вреди на американските производители и износители.

Група от 20 бизнес лидери, сред които ръководителите на инвестиционната Blackstone Group и на търговския гигант Alibaba Group, заявиха, че остават ангажирани с увеличаване на двустранната търговия, включително с износа от САЩ на втечнен газ, земеделски и потребителски продукти.

Дневник