Международната федерация по лека атлетика (IAAF) одобри заявките на осем руски състезтели да участват в турнири под неутрален флаг, съобщи пресслужбата на организацията.

IAAF разгледа общо 61 молби на атлети, но от тях само осем бяха допуснати до стартове. Останалите 53 са отклонени.

Сред допуснатите са Иля Иванюк (висок скок), бронзовият медалист от европейското първенство в хвърлянето на чук Сергей Литвинов, световният и европейски шампион за младежи в овчарския скок Алена Лутковская, Даниил Лисенко (висок скок), София Палкина (хвърляне на чук), Валери Пронкин (хвърляне на чук), Владислав Сарайкин (спортно ходене), както и Екатерина Соколенко – победител на 3000 метра стипълчейз в Универсиадата през 2015 г.

Иванюк, Литвинов, Лисенко и Пронкин покриха нормативите за участие на световното първенство по лека атлетика в Лондон от 4 до 13 август. Сарайкин, може да стартира в чуждестранни състезания, но не и на шампионата на света.

"От самото начало ние заявихме, че този процес е свързан с подкрепа към всички чисти атлети, в това число и руснаци. Искам да благодаря на Съвета за извършване на допинг анализи за усилената работа в последните месеци", каза шефът на IAAF Себастиан Коу.

Международната федерация реши по време докато руската федерация по лека атлетика е наказана, да се даде шанс на руски спортисти да уастват в международни стартове под неутрален флаг.

До момента 49 руски атлети получиха подобно разрешение от IAAF, сред които Дария Клишина, Мария Ласицкене и Сергей Шубенков. Други 109 заявки обаче бяха отхвърлени.

Дневник