Най-големият син на президента на САЩ Доналд Тръмп Младши, зет му Джаред Къшнър и бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт ще свидетелстват пред юридическата комисия на Сената, предаде агенция "Ройтерс", цитирайки официално съобщение от Вашингтон снощи.

Очаква се Тръмп Младши и Манафорт да бъдат подложени на кръстосан разпит на 26 юли, като свидетели относно обвиненията, че Русия се е намесвала в американските президентски избори миналата година и за евентуален задкулисен сговор между Москва и кампанията на Тръмп.

В понеделник пред сенатската комисия по разузнаването ще се яви Джаред Къшнър, който е съветник на държавния глава, съобщи неговият адвокат, цитиран от "Асошиейтед прес". Той добави, че Къшнър доброволно сътрудничи на конгресните разследвания за връзките на президентския екип с Русия.

 АП добавя, че със сигурност се очаква и тримата да бъдат питани относно неотдавнашните разкрития за присъствието им на срещата през юни м.г. в Ню Йорк с руска юристка, надявайки се да получат компромати за Хилари Клинтън - съперничката на Тръмп в президентските избори. По-рано този месец Тръмп Младши потвърди, че се е съгласил на срещата, на която са присъствали и Манафорт, и Къшнър.

Тримата са най-близките сътрудници на президента, привикани пред сенаторите, които разследват руската намеса в изборите. Досега те разпитваха главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс и уволнения директор на ФБР Джеймс Коми, който разкри, че президентът го е убеждавал да не разследва негов съветник, излъгал за свои срещи с руския посланик. Самият Сешънс също е имал такива срещи, за които е скрил, и си направи отвод от разследването, оставяйки го в ръцете първо на Коми, а после - на специалния прокурор Робърт Мюлър.

В интервю за в. "Ню Йорк таймс", публикувано снощи, Тръмп каза, че никога не би назначил Джеф Сешънс за министър на правосъдието (и главен прокурор), ако е знаел, че той ще си направи отвод. Според Тръмп това било "много нечестно спрямо президента". Ако той беше решил да си прави самоотвод, "трябваше да ми каже преди да приеме поста и аз щях да избера някои друг", каза президентът. АП добавя, че именно решението на Сешънс да не оглави "руското" разследване е довело до назначаването на Робърт Мюлър за специален разследващ по въпроса.

С разкритията на Мълър на този пост над администрацията на Тръмп надвисват все по-тежки облаци.
Държавният глава междувременно отправи критики и към заместника на Сешънс, Род Розънстайн, който според него е отговорен за "конфликт на интереси, тъй като препоръчал уволняването на Коми (за което се оказа, че Тръмп мисли отпреди да получи препоръката), а после назначил Мюлър, който проверява дали действията спрямо шефа на контраразузнаването възпрепятстват правосъдието. "Ето това е конфликт на интереси!"

В интервюто си Тръмп отправя индиректни заплахи и към Мюлър, който е бивш шеф на ФБР, намеквайки, че разполага с компрометираща информация за него. Според Тръмп назначаването на Мълър на този пост е било в "конфликт на интереси", защото Тръмп е разговарял и с него, търсейки подходящ човек за директор на ФБР на мястото на уволнения от него Джеймс Коми. "Имаше много други конфликти, за които не съм говорил, но ще го направя в някой момент", отбелязва многозначително президентът в интервюто си.

Дневник