Най-голямото учение на НАТО в Черноморския регион Saber Guardian 17 завърши успешно с "победа над равностоен противник". Главнокомандващият военните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис каза, че това е най-добрата бойна стрелба, която е виждал на полигона в Ново село. Учението беше базирано на сценарий, според който мултинационалните сили на НАТО се изправят срещу държава, притежаваща равностйни бойни способности.

Формированието, което "отбраняваше" полигона, изграден от САЩ, беше сформирано от български сили за специални операции, български танков взвод с Т-72, гръцки танков взвод с "Леопард 2М", американска механизирана рота с БМП "Брадли", грузинска лекопехотна рота, гръцки вертолети "Апачи" и "Чинук", български хеликоптери Ми-17 и Ми-24, щурмови самолети Су-25, американска минохвъргачна батарея и български самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Ходжис похвали изключителните умения на гръцките пилоти.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на бойната съвместимост на военнослужещите от многонационални сили. "Въпреки че използваме различна техника, това не пречи на резултатите. Смятам, че трябва да продължим с подобни съвместни учения", каза Каракачанов и благодари на участниците в учението и най-вече на партньорите от САЩ.

 Каракачанов нарече идеята на генерал Ходжис за "Военен Шенген" интересно предложение, което трябва да бъде обсъдено. Идеята на Ходжис е за опростяване на бюрокрацията, която затруднява преминаването на военна техника през границите на страните на ЕС.

В учението Saber Guardian 2017 в България участваха над 6 000 военнослужещи с 1 200 единици бойна техника. Цялото учение се проведе на територията на Унгария, Румъния и завърши в България. Saber Guardian 2017 е годишно международно учение под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжени сили на страните-домакини. В него участват над 25 000 военнослужещи от 22 държави-членки и партньори на НАТО, чиито съвместни тренировки целят повишаване на готовността и оперативната съвместимост в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.

Дневник