Няма сближаване на позициите на Европейския съюз и Великобритания за правата на гражданите им, живеещи в съответната друга страна, след като Обединеното кралство напусне блока. Това обявиха преговарящите от името на Брюксел и Лондон, Мишел Барние и Дейвид Дейвис в края на първия пълен кръг разговори, цитирани от "Гардиън" и "Ройтерс". Правата на гражданите и свободното движение се оказват най-сложните теми за трите и половина дни, в които екипите на преговарящите обсъждаха напускането, отбелязват британски издания.

Барние посочи, че има "фундаментално разминаване" в начина, по който се разбира защитата на правата на британците в ЕС и на европейските граждани във Великобритания, след като страната се оттегли от съюза през март 2019 г. По някои въпроси обаче е достигнато сходство в позициите, каза преговарящият.

Лондон и Брюксел спорят и за това дали Европейският съд да има юрисдикция във Великобритания, за да може да защитава правата на европейските граждани - идея, която правителството на Тереза Мей категорично отхвърля. Преговарящите са потвърдили, че то остава една от разделителните линии преди срещата на върха на Европейския съюз пред октомври, на която ще се обсъдят резултатите от разговорите. В Лондон смятат, че ЕС "иска твърде много", като настоява европейските граждани да имат право да изправят британски съд пред европейска инстанция. 

В последния ден на разговорите в Европейската комисия - след първия пълен кръг тази седмица, месец след като процесът започна официално - двамата обявиха, че не е постигнато разбирателство и за границата между Ирландия и Северна Ирландия, която след Брекзит ще стане външна за Евросъюза. От думите им се разбра и че няма напредък за задълженията на Лондон към европейския бюджет, които тепърва ще се изчисляват.

Патова ситуация за свободното движение

"Гардиън" отбелязва, че при сегашната неотстъпчивост от двете страни е възможно европейски граждани, живеещи във Великобритания, да загубят правото си да се върнат, ако напуснат Обединеното кралство, преместят се в страна членка (включително в родината си) и опитат отново да се заселят на британска територия. Според изданието Дейвис е повдигнал темата за статута на британците с Европейския съюз в разговорите с европейските си колеги.

От страна на Брюксел обаче екипът е дал да се разбере, че ако британците не приемат ангажимент да гарантират, че живеещите в кралството европейци биха могли да се върнат след известно време, прекарано в държава членка, няма да има и възможност британци, които пребивават в дадена страна от Евросъюза, свободно да се преместят в друга.

Различия и за "сметката"

Великобритания призна, че има такива задължения и че те трябва да се уредят. "Признаването е достатъчно да започнем работата по изясняването на размера на задълженията. Необходимо е доизясняване на британската позиция," заяви Барние, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

По този въпрос изказванията на двамата се разминаха - Дейвис, който е и министър за Брекзит в кабинета на Тереза Мей, не потвърди изрично, че Великобритания приема идеята за нетни задължения към съюза. "Ние сме страна, която признава международните си отговорности и права и която ще се старае да упражнява и двете в бъдеще," каза той цитиран от "Гардиън".

"Въпросът с правата на гражданите е споделен приоритет. Не виждаме друга възможност, освен решенията на Европейския съд да бъдат признати (от Лондон и след напускането на ЕС)," посочи Барние. Европейският съд е правен, а не политически въпрос - само тази инстанция може да тълкува общностното законодателство. Това е от основна важност, посочи главният преговарящ на ЕС.

Други различия

Великобритания иска европейските граждани да бъдат проверявани за извършени престъпления, когато кандидатстват за право на пребиваване в Обединеното кралство. Тези проверки са различни от разрешените според европейското законодателство.

Лондон иска и британците, които останат в Европейския съюз след Брекзит, да могат да получат документи, с които да докажат статута си. Брюксел вече обяви, че няма да разглежда темата като приоритет.

Обединеното кралство иска гражданите му да могат да ползват Европейска здравна карта, която дава възможност на британските туристи да получават евтини или почти безплатни здравни услуги в Европа. Не е ясно обаче дали евросъюзът ще приеме такова искане.

Какво следва

Според Барние по време на този кръг разговори е трябвало да се изяснят позициите по редица въпроси, но не е било необходимо още да се стига до компромиси от която и да било страна. "Не е време за отстъпки, а за яснота", каза още той.

Предстоят още три пълни седмици на разговори - през август, през септември и в началото на октомври. Малко след последния кръг ще има среща на върха на европейските лидери, на която Барние ще оцени дали е постигнат "Напредък" и отправи препоръка за по-нататъшния ход на диалога пред лидерите на държавите членки.

Дневник