Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да има становище по спорния законпроект за изменение в съдебния закон. Това се случи, след като за пореден път мнозинството от членовете на кадровия орган започнаха да излизат при разглеждане на темата каква ще бъде позицията по проекта и така кворумът падна. Членовете на съвета не успяха да се съберат отново, въпреки дадената почивка и заседанието, от което оставаха още много точки се провали.

Този развой на събитията беше предшестван от близо двучасов дебат, като сред идеите, които се обсъждаха беше да има извънредно заседание на съвета, за приемане на становище, както и идеи да не се взима становище.

Промените в съдебния закон бяха внесени от управляващите в началото на юли и предвиждат ограничаване на финансирането за съсловните организации и забрана те да получават средства от чужди държави, както и връщането на членовете на съвета, след изтичането на мандата им, на по-добри позиции в съдебната система. Измененията бяха гласувани на първо четене тази седмица, а срокът за предложения между две четения беше скъсен и е до понеделник следващата седмица. От управляващите обявиха, че ще внесат изменения, с което забраната за финансиране да не важи за държави от Европейския съюз.

"Този законопроект грубо нарушава Закона за нормативните актове. Изработването на проекта е свързано с провежане на обществени консултации, с оценка на въздействието. Последната формално е приложена, но не отговаря на елементарните изисквания", заяви Юлиана Колева. По думите й мотивите на законопроекта не съответстват на неговото съдържание.

Дневник