Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори за Макрон, Путин и Русия в интервю за „Ню Йорк таймс” (The New York Times), което спокойно може да бъде определено като култово.

Той коментира неотдавнашното си посещение във Франция и наблегна на това, че френският му колега Еманюел Макрон обичал да го държи за ръка.

Макрон е „страхотен тип. Интелигентен, силен. Обича да ме държи за ръка. Хората не осъзнават колко много обича да ме държи за ръка. И това е добре”, казва Тръмп.

„Наистина. Добър човек е. Силен човек, но, вижте какво, той трябва да е такъв. Мисля, че ще е страхотен президент на Франция. Но обича да ме държи за ръка”, добавя Тръмп.

Американският президент присъства на военния парад на 14 юли в Париж, който тази година съвпадна със 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война.

Тръмп споделя, че за него е било „доста изненадващо” да получи тази покана след решението му да напусне Парижкото споразумение за климата, което бе сключено през 2015 г. от 195 държави.

Що се отнася до парада организиран специално за него в Париж, Тръмп смята, че това е бил „един от най-хубавите паради”, които е виждал. „Всъщност трябва да си направим един на булевард „Пенсилвания” във Вашингтон, между Конгреса и Белия дом”, казва той.

За вечерята на двете президентски двойки в ресторанта на Айфеловата кула, Тръмп заявява, че в подножието на кулата се били събрали „хиляди и хиляди хора, защото бяха чули, че ще вечеряме там”.

Американският президент сподели и мнение за Наполеон Бонапарт, за когото е говорил с френския си колега. „Е, Наполеон завърши малко лошо… Единственият му проблем е, че онази нощ не е отишъл в Русия, защото е имал извънредна работа и войниците му замръзнали до смърт. Колко пъти времето е спасявало Русия?”

„Същото нещо се случи и на Хитлер”, продължава Тръмп. „Но не по същата причина. Хитлер искаше да се консолидира. Той беше готов да отиде. Но искаше да се консолидира, и когато отиде температурата падна до 35 градуса под нулата, и това беше краят на неговата армия”.

Описвайки неофициалния си разговор с президента на Русия Владимир Владимир Путин по време на вечерята на световните лидери от Г-20 в Германия този месец, Тръмп казва, че са говорили около 15 минути, най-вече за „приятни спомени”.

Друга тема на разговора е било осиновяването на деца - Русия забрани американските осиновявания на руски деца през 2012 г., след като Съединените щати наложиха санкции на руснаци, обвинени в нарушения на човешките права.

„Продавам много апартаменти и дали някой от Русия е купил апартамент, кой знае? Аз не печеля пари от Русия”, продължава с руската тема Тръмп. „Нямам сгради в Русия”, категоричен е той.

„В течение на годините съм гледал може би към Русия, но никога не съм правил бизнес там. Освен че направих „Мис Вселена” преди осем, девет години”, подчертава Тръмп.

Вести.бг