Ако Великобритания реши да да напусне Европейския съюз, без да е постигнала споразумение с Брюксел, действията ѝ биха имали "мащабен, вреден и проникващ" в много аспекти ефект върху икономиката и правната система на страната. Тази теза е застъпена в нов доклад за последиците от Брекзит, публикуван в сряда.

Докладът на мозъчния тръст The UK in a Changing Europe ("Великобритания в променяща се Европа"), който събира експерти по политика, право и икономика, идва след месеци настояване на премиера Тереза Мей, че "е по-добре да има лоша сделка, отколкото никаква". Изследването обаче твърди, че подобен ход би засегнал практически всички сектори - от ядрената индустрия до сигурността на договорите.

"Откритията ни сочат, че хаотичен Брекзит, поне краткосрочно, би създал политическа бъркотия, правна джунгла и икономическа катастрофа," казва участвалият в изготвянето на доклада професор Ананд Менон от Кралския колеж в Лондон. В началото на преговорите за напускане, чийто първи кръг приключи в четвъртък, той препоръчва на "Даунинг стрийт" да се стреми да избегне сценарий, при който Лондон ще напусне съюза, без да е издействал сделка, която да регулира отношенията със съюза.

Разглеждат се два сценария - при първия, "Брекзит след изтичане на времето", двегодишният срок на преговорите изтича без сделка на 29 март 2019 г., а при "преждевременния Брекзит" преговорите се провалят преди края, тъй като Великобритания прекратява диалога.

Съществува и вариант, при който Лондон и Брюксел изясняват "сметката при развода", но не могат да се разберат навреме за бъдещите си търговски отношения (описан с термина cliff-edge Brexit или "Брекзит на ръба на пропастта"). Страхът от подобен сценарий накара и финансовия министър Филип Хамънд да настоява за "преходен" период след края на преговорите, за да даде сигурност на бизнеса.

"Хаотичен Брекзит" - последният разглеждан сценарий - би означавал, че не се стига до никаква сделка, без дори да се изяснят условията на напускане.

Какво би могло да се обърка

Всеки един от тези сценарии би оставил след себе си куп нерешени въпроси - например могат ли самолети да излизат законно от Великобритания за Европа, дали е възможно безопасно да се транспортират радиоактивни материали или кои агенции ще регулират лекарствата. В последния случай може да се окаже невъзможно британски лекарства да се продават в Европа.

Други възможни проблеми включват хаос на митниците, налагане на тарифи за износ и икономическа криза в Северна Ирландия. Към тях трябва да се добави несигурността за гражданите на Великобритания и ЕС, които живеят съответно на европейска и британска територия.

Според доклада е вероятно паундът да поевтинее - след като вече загуби 13% от стойността си след Брекзит - което би причинило значителна инфлация и намаляване на реалните доходи.

Авторите признават, че британската икономика засега се справя по-добре, отколкото очакваха редица анализатори след референдума на 23 юни. Те обаче предупреждават, че все още е възможно при липса на сделка Обединеното кралство в краткосрочен план да загуби от 3 до 6% от брутния си вътрешен продукт. "Ако няма сделка, това не означава, че страната ще спре. Но дори при благоприятни обстоятелства ще има мащабни ефекти, които носят вреда," каза Менон.

Несигурност

Миналата седмица кабинетът в Лондон публикува законопроекта, с който британските министри биха имали правомощията да създават нови регулатори, които да поемат функции на европейски агенции и да превърнат всички европейски закони в британски. Не е сигурно обаче дали законодателството ще бъде прието в сегашния му вид, нито дали Великобритания ще успее своевременно да проведе нужните реформи, дори ако успее да сключи споразумение с Европейския съюз, преди да е изтекъл крайният срок на преговорите.

Предупреждението в доклада идва, след като правителствени документи показаха, че правителството е дало 3.7 милиона паунда за правни въпроси и съдебни дела, свързани с Брекзит - второто най-голямо перо след въпросите, свързани с персонала. От тази сума Министерството за напускане на Европейския съюз разходите е похарчило 1.2 милиона за две съдебни дела - едното по въпроса дали правителството има право да задейства клаузата за напускане на ЕС, без да се допита до парламента, и отделна процедура за членството на Великобритания в Европейската икономическа общност.

Дневник