На 12 абонати в кв. Бялата пръст е спряна водата, поради неплащане на сметки. Това е станало миналия петък, а днес пресъхнаха още две чешми - едната обществена, която постоянно тече и друга в необитаема къща, след като инспектори на ВиК прерязаха тръбите й.

От водоснабдителното дружество днес демонстрираха пред медиите как ограничават загубите на вода в квартала. Според инж. Стоян Стоянов в кв. Бялата пръст сметките си за вода редовно плащат около 20% от абонатите, а загубите надхвърлят 99%. „Много от къщите се водят необитаеми, собствениците им били в чужбина, но водата се ползва от съседите, които не я плащат“, каза той.

„В махалата няма водомери и на човек от домакинство се начисляват по 5 кубика. За да има водомери, хората сами трябва да изградят шахтите си, а те не го правят. На улица Седма опитахме да сложим водомери, но те не бяха в шахти и през зимата се пръснаха“, обясни още инж. Стоянов.

По думите му всеки петък инспектори от ВиК посещават над 200 абонати на 7 улици в квартала, издават фактури на място и тези, които не плащат водата им се спира.

Това е втората показна акция на ВиК пред медиите, която по нищо не се различава от проведената преди 5 години / 2012 г./

ШУМ.БГ