Част от промените в Наказателно - процесуалния кодекс (НПК), свързани с прехвърлянето на делото за корупция в специализирания съд са противоконституционни, други са необосновани и неясни.

Това е записано в становище на най-голямата магистратска организация Съюзът на съдиите, изпратено до парламента. В четвъртък правната комисия гласува на второ четене измененията, внесени от управляващите. Между двете гласувания от ГЕРБ допълниха измененията с текстове, които създават извънредни правила за разследванията за корупция и гледането на такива дела. Освен това беше прието и по-дълъг срок за престой на задържаните по такива дела.

Във вторник Съюзът на съдиите организират дискусия по промените в НПК, но и по друга спорна законодателна инициатива на управляващите - промените в съдебния закон. Те предвиждат забрана за финансирането на съсловните организации на магистрати от чужди държави, както и възможност на сегашните членове на съвета да се върнат на по-добри позиции в съдебната система.

В позицията си за промените в НПК от ССБ напомня, че не за първи път заявява несъгласието си с редица от поправките, наследени от предишния кабинет и почти непипнати от настоящия.

Dnevnik.bg