"Хайдук" (Сплит) беше наказан с един мач без публика и глобен с общо 55 000 евро заради поведението на своите привърженици в първия двубой с "Левски". Срещата от втория квалификационен кръг на Лига Европа, която беше спечелена от хърватския отбор с 1:0, се играе на 13 юни.

Дисциплинарната комисия на УЕФА наказа "Хайдук" за две провинения. Заради расистки прояви на феновете клубът получава глоба от 50 000 евро и трябва да изиграе следващия си домакински мач в евротурнирите при закрити врати. Останалите 5000 евро глоба са за хвърлени предмети от трибуните.

В четвъртък "Хайдук" спечели и втория двубой с "Левски" - с 2:1, след като направи обрат в последните десет минути пред празните трибуни на стадион "Виваком арена Георги Аспарухов".

В следващия кръг тимът от Сплит ще се изправи срещу датския вицешампион "Брьондби". Първата среща е на 27 юли в Дания, а реваншът, в който хърватите ще изтърпят наказанието без публика, е на 3 август.

Двубоят между "Хайдук" и "Левски" в Сплит беше съпътствана от редица инциденти. Те започнаха още през деня на 12 юли, когато четирима фенове на сините участвали в спречкване с местни привърженици. След като българите се прибрали да нощуват в Задар, автомобилът им е бил опожарен.

Впоследствие се е стигнало до масови сблъсъци между български и хърватски фенове, в резултат на което общо 22 запалянковци на "Левски" прекараха две денонощия в ареста в Задар. Националният клуб на привържениците на сините определи действията на местните като опит за убийство, а на хърватската полиция - като гавра с българите.
Отделно други 27 фенове на "Левски" бяха задържани непосредствено преди двубоя на стадион "Хърватски витеозив".

Dnevnik.bg