САЩ и седем техни съюзни държави проведоха в Германия първа среща за очертаване на възможностите за съвместни действия в Европа с F-35 - новият боен самолет на компанията Lockheed Martin.

Двудневното събитие включваше представители на Дания, Норвегия, Холандия, Италия, Турция, Великобритания и Израел. Всички те са закупили F-35, а Германия прояви интерес към самолета по време на голямото авиационно изложение в Бурже край Париж преди броени седмици. Няколко други държави, включително Белгия, Финландия и Швейцария, обмислят възможност да направят поръчка във времена на нараснало напрежение между НАТО и Русия, допълва "Ройтерс".

На форума в американската военновъздушна база "Рамщайн" представители на производителя са съобщили най-нова информация как се движи програмата за F-35 - най-скъпата в историята на САЩ в размер на 379 млрд. долара.

"Събрахме се като отбор от съюзници и партньори, за да започнем да създаваме условия за операциите на F-35 на европейски театър на бойни действия", заяви ген. Тимъти Фей, зам.-командващ авиацията на САЩ в Европа, Африка и част от Азия. "Отдавна САЩ и някои европески съюзници не са получавали нова авиационна система приблизително по едно и също време. Навлизането на F-35 в района наистина ще промени начина, по който си вършим работата тук и то така, както вероятно не сме го виждали от десетилетия", добави той.

Италия е първата страна извън САЩ, която притежава такъв самолет и вече има 3 такива машини на своя територия. Норвегия ще получи първите изпълнени поръчки до края на годината, Израел има 5, Великобритания очаква своите догодина, обясни говорителят на Пентагона за програмата. Няколко холандски F-35 преминават в момента изпитания в САЩ.

Турските F-35 са в процес на изработване, а Дания реши миналата година да закупи 27 такива самолета в следващите няколко години.

Подобен форум вече имаше в тихоокеанския район, където F-35 Lightning II са закупили Япония, Южна Корея и Австралия.

Ген. Тод Уолтърс, командващ ВВС на САЩ в Европа, обясни на събралите се в "Рамщайн, че F-35 е "способен да умножи силата" на националните армии, както и че "променя правилата на играта за ракетната отбрана". Той призова колегите си да изработят съвместни тактики, техники и процедури за подготовка на съвместно използване на F-35 в Европа, тъй като за пръв път европейските съюзници ще летят на американски стелт самолети.

Следващата среща е през октомври и ще обсъжда въпроси като съвместни операции, поддръжка, логистика и разузнаване.

Изданието Stars and Stripes на Министерството на отбраната на САЩ допълва, че на срещата в командването на европейските ВВС на САЩ са присъствали около 50 военни пилоти, командири на бази, началник-щабове и специалисти, за да обсъдят интегриране на бъдещите си операции.
"Ако стигнем до заключение, че сме направили нещо, за да слеем възможностите на F-35 в една система, ще сме постигнали много", добави ген. Уолтърс. Сред събралите се имаше представители още на сухопътните войски и на морската пехота на САЩ, както и на НАТО.


САЩ ще разположат първата си ескадрила от F-35 в чужбина през 2020г. в британската база "Лейкхийт". Ген. Тод Кентърбъри, директор на службата за интегриране към щаба на ВВС, съобщи, че в момента се изграждат необходимите съоръжения и за добавянето на още две ескадрили.

На срещата в "Рамщайн" стана дума и за проблемите с F-35, за които командващият италианските ВВС ген. Аурелио Колагранде каза, че са нещо очаквано за съвсем нова машина. Неотдавна временно бяха спрени полетите с този самолет в базата "Люк" в щата Аризона след като пилотите се оплакаха от симптоми на недостиг на кислород.
От Lockheed Martin казаха пред събралите се в Германия, че продължават да намаляват цената на самолета от пето поколение и към 2019г. прогнозите им са тя да слезе на 85 милиона долара, т.е. приблизително на нивото на самолет от четвърто поколение. "Ню Йорк таймс" написа през февруари, че за пръв път тази година цената е намаляла под 100 милиона долара.


F-35 е едно от средствата, чрез които САЩ разчитат да защитят Източна Европа от евентуална внезапна руска интервенция, написа в петък в сп."Форбс" Лорин Томпсън - преподавател по въпросите на сигурността в университетите "Джорджтаун" и "Харвард". Според него през последните години руската армия е догонила и вероятно надминала сухопътните сили на САЩ в сектори като далекобойна артилерия, електронна борба и зенитна защита. Според него новият самолет би могъл да заглуши радари и комуникации на противника, да унищожава различни видове цели на терен и във въздуха и да събира разузнавателна информация, за да се предотвратят тежки загуби на американски и съюзнически сухопътни сили и да не бъде поставена НАТО пред свършен факт от една евентуална светкавична инвазия.

Томпсън, който е в ръководството на института "Лексингтън", частично финансиран от големи американски производители на военна техника и въоръжение, казва, че "F-35 е почти невидим за руската противовъздушна отбрана - те не могат да го проследяват и не могат да се прицелват в него". Но самолетът е и 10 пъти по-ефективен от най-добрия сегашен изтребител на САЩ в борбата със зенитните системи на противника, 6 пъти по-ефективен във въздушен бой и 5 пъти по-ефективен в атаката срещу наземни цели, допълва той.

Авторът твърди, че Русия не разполага с тактически самолет, който поне да се доближава до възможностите на F-35 и изтъква, че до 2020г. САЩ и съюзниците им ще имат около 600 готови самолета, а програмата предвижда общо 4000 машини за американските ВВС и ВМФ, както и за съюзниците.


Су-35 от поколение 4++ е смятан за най-модерният самолет на въоръжение в Русия, като от него са произведени 18 и са поръчани нови 48 броя:

Той посочва, че понеже създателите на F-35 са сред спонсорите на "Лексингтън", той добре познава коментарите за възможностите на тази машина. Пилоти, участвали в ролята на противник по време на учения, са споделяли, че са били "свалени" преди изобщо да разберат, че наоколо има такъв самолет. В някои мисии F-35 е успявал да свали до 20 "вражески самолета", допълва той, което би означавало внушителен потенциал за създаване на превъзходство във въздуха и потискане на интегрираните зенитни системи на противника до степен относително спокойно да си вършат работата "убийците на танкове" A-10 Warthog.

Томпсън обяснява, че изброява тези възможности, защото според него сухопътните сили на САЩ не са съобразили плановете си за евентуални действия в Източна Европа с F-35. Той дава пример, че самолетът разполага с до 8 "умни бомби" със сателитно насочване, които са с обсег до 680 мили (малко над 1000 км), "което е колкото разстоянието от германската граница до западните граници на Русия". При пълен бомбен товар самолетът може да се движи със скорост до Мах 1.6, или почти 2000 км/ч.

"Няма нужда да изпадате в паника, че ще изгубите подкрепа от въздуха в Източна Европа", препоръчва в заключение авторът на командването на сухопътните войски.

Дневник