Горната камара на полския парламент одобри в ранните часове на съботния ден закон за реформиране на Върховния съд на страната, отхвърляйки протестите на десетки хиляди поляци и критиките от Европейската комисия.

В петък през нощта десетки хиляди недоволни, че така се отслабва върховенството на закона и независимостта на един от стълбовете на демокрацията, за пореден път се събраха в центъра на Варшава. Множеството носеше европейски знамена, плакати с призиви за "свободен съд и свободни съдии". Западните медии нарекоха митингите, продължаващи дни наред "революция на свещите".

Засега натискът не успява да убеди управляващите да спрат приемането на закони, които фактически подчиняват съдебната система на правителството и парламентарното мнозинство. Според управляващата партия "Право и справедливост" промените щели да направят съда по-отговорен и по-ефективен.

САЩ разпространиха специален призив, в който се казва: "Призоваваме всички страни да гарантират, че реформата на правораздаването няма да наруши Конституцията на Полша или международните правни ангажименти на страната и ще уважи принципите за независимост на съда и разделение на властите".

Проучване на общественото мнение, цитирано в петък от частната телевизия TVN, показа, че 55 от участниците призовават президента Анджей Дуда да наложи вето, а 29% одобряват той да подпише закона и той да влезе в сила.

"Няма да се поддадем на натиск. Няма да бъдем изнудвани от полски или чуждестранни защитници на елита", заяви премиерът Беата Шидло в телевизионно обръщение. Управляващите твърдят, че работели за това съдът да служи на народа, а не само на хората по върховете, както било досега.

"Ройтерс" припомня, че "Право и справедливост" остава общо взето попрулярна сред избирателите, икономиката расте добре, безработицата е ниска, а националистическата реторика на партията се харесва на каолическите консервативни среди в страната.

Дневник