Сирийската армия обяви спиране на бойните действия в района Източна Гута край Дамаск, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Примирието е започнало в 12 часа местно време (9 часа по Гринуич), информира днес сирийската държавна телевизия.

"Спиране на бойните действия в няколко зони на Източна Гута. . .на всяко нарушение ще бъде отговорено по съответния начин", се посочва в съобщението.

Източна Гута, която се простира от източните до североизточните предградия на Дамаск, отдавна е под контрола на опозицията в продължаващия вече шест години конфликт, макар бунтовниците да загубиха позициите си в западните райони.

Бунтовническата група "Файлак ар Рахман", която действа в зоната, приветства спирането на боевете и заяви, че примирията са първата стъпка към разрешаване на конфликта.

В Западна Сирия, където бунтовниците отстъпиха пред силите на режима миналата година, са правени множество опити за трайно примирие. Регионалните примирия често се провалят, за което двете страни взаимно се обвиняват.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права от влизане в сила на примирието има отделни случаи на артилерийски обстрел, но не и големи сблъсъци.

САЩ, Русия и Йордания постигнаха споразумение за примирие и деескалация на напрежението в Югозападна Сирия по-рано този месец, което доведе до отслабване на насилието. Боевете обаче продължават на други фронтови линии като Източна Гута, където според опозицията режимът е извършил газова атака през 2013 година. Сирийското правителство отхвърля обвиненията.
БТА