1 500 изпълнители излизат на сцената на първия Национален фолклорен събор „Болярска среща”, който се провежда край архитектурния резерват Арбанаси, информира Агенция „Фокус“.

Днес се проведе ревю на български народни носии сред природата край конната база.

Една от най-мащабните общобългарски срещи беше открита снощи, кулминацията е в неделя – 23 юли, когато ще се състои автентичната народна сватба на младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева.

Още в петъчната вечер настроението беше отлично, а кметът на община Велико Търново Даниел Панов поведе голямо хоро под музикалния съпровод на виртуозния кларнетист Иво Папазов – Ибряма, акордеониста Петър Ралчев, песните на Мария Карафевизиева и др.

Официален старт на големия събор дадоха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, кметът на село Арбанаси Тошо Кръстев и организаторът Валентин Димов от сдружение „Лудогорие”.

В по-ранния следобед на петъчния ден започнаха и обредните ритуали, свързани с автентичната българска сватба – „сглядата” на чешмата, кражбата на моминската китка и сватосване в Констанцалиевата къща. Същинските ритуали по венчавката са в неделния ден още от 9 ч.

Vesti.bg