Крис Фрум е победител в Обиколката на Франция за четвърти път. Лидерът на "Скай" не допусна изненада в коронната си дисциплина, бягането по часовник, като завърши на трето място в етапа, но нито един от конкурентите му не го изпревари.

Двама поляци завършиха на първите две места на 22-километровото трасе по улиците на Марсилия. Мачей Боднар ("Бора") изпревари Квятковски от "Скай" само с една секунда. Фаворитът за 20-ия етап Тони Мартин ("Катюша") остана едва четвърти.

Боднар беше много близо до победа и в 11-ия етап, когато беше хванат 300 метра преди финала в По, но сега се реваншира.

Фрум най-бърз между фаворитите

Фрум, който преди етапа водеше с 23 секунди пред Ромен Барде и 29 пред Ригоберто Уран, беше много бърз. Британецът не предприе никакви рискове, но въпреки това в последните километри настигна стартиралия на две минути преди него Барде.

Още преди етапа беше интересно, след като стана ясно, че британецът ще стартира с обикновен екип, а не със специалните подобрения на "Скай" с елемента вортекс. Именно новите трика на тима предизвикаха големи полемики след първия часовник в Дюселдорф.

Той увеличи аванса си на 54 секунди пред Уран и единствената му задача е да финишира в утрешния параден етап до Шанз Елизе,

Фрум е първият колоездач от Оскар Перейро през 2006 г. насам, който печели крайната победа в Тура без да има етапен успех.

Победата е и трета поредна за него, след като триумфира през 2015 и 2016 г. Първият успех на Фрум беше през 2013 г.

Страхотна езда направи и Алберто Контадор, който финишира шести в етапа само на 21 секунди. Ел Пистолеро се изкачи до девето място в генералното класиране.

Една секунда остави Барде на подиума

Най-голямата драма в бягането по часовник не беше битката за първото място, а това дали Ромен Барде ще се задържи на подиума. Френската надежда стартира с големи амбиции дори да изненада Крис Фрум, но още на първата контрола се разбра, че губи много време.

В същото време Микел Ланда направи силно пробягване на трасето и го постави под напрежение, след като така или иначе се знаеше, че французинът губи втората позиция.

Барде финишира 2.03 минути зад Боднар и в крайна сметка само с една секунда запази място на подиума.

Нерви имаше и за Ригоберто Уран, който изпусна един завой в края, но успя да спре навреме и да не падне.

Утре е последният 21 етап, който е с продължителност от 103 км между Монжрон и Шанз Елизе. Разлики в класирането няма да настъпят, като битката ще бъде между останалите спринтьори в състезанието.

Генерално класиране след 20 етапа

1. Крис Фрум ("Скай") 83.55:16 часа
2. Ригоберто Уран ("Канъндел") +0.54 мин
3. Ромен Барде (AG2R) +2.20
4. Микел Ланда ("Скай") +2.21
5. Фабио Ару ("Астана") 3.05
6. Даниел Мартин ("Куикстеп") +4.42
7. Саймън Йейтс ("Орика") +6.14
8. Луис Мейнтис (ОАЕ) +8.20
9. Алберто Контадор ("Трек") +8.49
10. Уогън Баргил ("Сънуеб") +9.25

Дневник