Днес започва нова ера в плуването със старта на някои от най-зрелищните дисциплини от световен шампионат в Будапеща. Първият голям плувен форум след отказването на най-великия състезател за всички времена - Майкъл Фелпс, ще търси следващата голяма звезда, която да поеме щафетата от американеца.

Носителят на рекордните 23 златни и общо 28 медала от олимпийски игри сложи край на забележителната си кариера след игрите в Рио 2016. Фелпс се сбогува с плуването, като триумфира на 200 м бътерфлай и съчетано, спечели три титли с щафетата на САЩ и остана втори на 100 м бътерфлай.

Почитателите трудно могат да си представят, че някой ще достигне или дори задмине постиженията на американеца. Най-титулуваният олимпиец за всички времена държи рекорди в седем дисциплини - три в индивидуалните дисциплини и четири с отбора на САЩ. В своята кариера Фелпс има и 26 златни отличия от световни шампионати.

В търсене на нов герой

 Световният шампионат в Будапеща ще бъде първият голям плувен форум от 1998 г., който ще премине без участието на някой измежду Фелпс или Райън Лохти. Сънародникът на Фелпс, който има шест златни медала от олимпийски игри, изтърпява десетмесечно наказание, наложено от Олимпийския комитет на САЩ заради фалшивата информация за обир на игрите в Рио.

Лохти твърдеше, че той и трима негови съотборници са станали жертви на въоръжен грабеж на бензиностанция в Бразилия. По-късно кадри от охранителните камери показаха, че американските състезатели са вандалствали и са лъжесвидетелствали по случая.

В следващите осем дни състезатели от цял свят ще мерят сили в 42 дисциплини - по 20 при мъжете и жените, както и две смесени. Големи очаквания за медали има към представителите на домакините Катинка Хошсу и Ласло Чех, който често оставаше в сянка заради конкуренцията на Фелпс.

28-годишната Хошсу, която е силна в по-кратките дисциплини в свободния стил и гърба, спечели три златни и един сребърен медал в Рио. Тя затвърди доброто си представяне със световен рекорд на 400 м и олимпийски такъв на 200 м свободен стил.

Големите имена, които ще участват при мъжете, са световният рекордьор на 100 м бътерфлай Джоузеф Скулинг от Сингапур, олимпийският медалист на 200 м бътерфлай от Лондон 2012 Чад Льо Клос, както и рекордьорът на 100 м бруст Адам Пийти.

При жените освен Хошсу погледите са насочени към рекордьорката в по-дългите дистанции в свободния стил Кейти Ледецки и шведката Сара Шьостром, която има водеща роля в последните години в бътерфлая.

Българската следа

България ще бъде представена от Антъни Иванов, Габриела Георгиева, Александър Николов и Лъчезар Шумков.

Диана Петкова реши да пропусне шампионата в Будапеща за сметка на световното за девойки в Индианаполис, където ще участва на 50 и 100 м свободен стил. Преди месец тя завърши шеста на европейското за девойки в Израел на 50 м свободен стил.

Дневник