Служители на британската компания "Адвансд марин сървисиз" откриха край бреговете на Исландия сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война, пише в. "Сън".

В сандъка, открит в пощенското помещение на товарния кораб "Минден", може да се намират до 4 тона злато, за което се смята, че е било откраднато от банки в Южна Америка. Компанията, която твърди, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания и е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността.

Очаква се исландски служители да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия. 

Корабът "Минден" е потеглил от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война. Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на Banco Germanico, дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка. На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери "Дънидин" и "Калипсо".

По заповед на Адолф Хитлер капитанът на "Минден" го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван. Екипажът е спасен от кораба "Дънидин", който го отвежда в британска военна база.

Дневник