Китайското правителство е задължило жителите на Синдзян да инсталират специално приложение за мониторинг на тяхната активност на мобилните си телефони. Ако не го направят, за заплашени от затвор, съобщава Radio Free Asia, цитирано от онлайн изданието Mashable.

В региона Синдзян живее голяма част от мюсюлманското население на Китай. През последните дни жителите там са получили съобщения чрез чат приложението WeChat. В тях са описани новите искания, като има и QR код, който води до самото приложение за инсталиране.

Приложението се казва Jingwang и според властите "автоматично засича терористично и нелегално религиозно съдържание, видео, снимки, електронни книги и електронни документи", които са в телефона. Ако приложението открие подобно съдържание, ще покаже съобщение на потребителя да го изтрият.

Освен това властите са започнали проверки, като спират хора по улиците, за да проверят дали са инсталирали въпросното приложение. Ако то липсва на телефоните им, или е било изтеглено и после изтрито, могат да бъдат задържани до 10 дни в затвор.

Приложението сравнява документите с база данни. Освен това запазва серийните номера на телефоните, данни от SIM картите и имена и пароли за WiFi мрежи. Властите в района постепенно затягат контрола все повече, част от жителите на който се оплакват от натиск заради различния си етнос и виждания. През март т.г. правителството забрани бурките и дългите бради, а миналата година забрани и използването на чат приложения на чуждестранни компании.

Дневник