От 1 януари 2018 г. общините, членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците ще плащат надбавка на фирма „Евро Импекс“ за сепариране на тон отпадък.

Това реши днес на заседание Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което членуват общините Шумен, Каспичан, Велики Преслав, Каолиново, Венец, Хитрино, Нови пазар, Смядово.

За всяка от общините сумата е различа. Община Шумен ще заплаща допълнително 1,70 лв.  върху базисната цена от 16,40 лв.

„По този начин ще се стимулира фирмата да увеличи количеството отпадък, който ще се рециклира и ще се намали боклука, който ще се депонира на сметището. За депониране на тон отпадък общината плаща по-скъпо – 20,25 лв.“, обясни решението на сдружението главният еколог на община Шумен Живка Атанасова.

От фирма „Евро Импекс“ предложиха новата цена да влезе в сила от началото на договора, който имат със сдружението, т.е. от 2016 г. Всички представители на общините бяха против и фирмата прие тяхното предложение – новата цена да влезе в сила от началото на следващата година.

Членовете на Регионалното сдружение за управление на отпадъци единодушно подкрепиха искането на община Шумен да получи 541 хил.лв. от сметката за чужди средства към РИОСВ

С 385 хил.лв. от тях ще се закупят контейнери за отпадъци, а със 156 хил.лв. ще се купи челен товарач за запръстяване на депото.

„За закупуването на контейнери и фадрома вече приключихме обществените поръчки, за радост няма обжалвания и ще подпишем договорите с изпълнителите, а с тези средства ще се разплатим“, обясни искането на общината кметът Любомир Христов.

Той информира членовете на сдружението, че германският инвеститор, който иска да прави завод за боклук от Шумен не се е отказал от намерението си.

„Очаква се в края на този месец инвеститорът да дойде в Шумен и да продължим разговорите си. Ако той осъществи намерението си няма да се налага да заплащаме допълнително за сепариране на отпадъци“, каза Любомир Христов.

ШУМ.БГ