Акция "Правосъдие, а не суджуци" ще се събере днес пред парламента с идеята да го обгради. Повод са няколко законопроекта, внесени от управляващото мнозинство, които не са преминали през обществено обсъждане. Освен това срещу тях - като промените в закона за съдебната власт - има гражданска съпротива, пишат от инициатива "Правосъдие за всеки", които организират символичното гражданско присъствие. Събирането е насрочено за 8.30 сутринта.

"В последните седмици преди лятната ваканция в парламентарните комисии и в пленарната зала се приемат трескаво законопроекти – без обществено обсъждане и често въпреки силната съпротива от страна на граждански и съсловни организации. Забележителен е случаят с приетите на първо четене промени в Закона за съдебната власт", пишат още от инициативата.

Измененията ще бъдат разгледани на второ четене в правната комисия по-късно днес. Те предвиждат магистратските организации да могат да получават финансиране само от държави и по програми на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство. Освен това се предвижда и членовете на съдебния съвет след приключването на мандата им през октомври, да могат да се върнат в съдебната система на по-добри позиции.

 "В тон с последните съдебни новини нарекохме събитието "Правосъдие, а не суджуци!"

Предлагат ни суджуци, докато ни отнемат Правосъдието. Готвят на тъмно и на спринт промени в основните закони, които трябва да гарантират правото ни на защита в процеса, готвят ни специален трибунал вместо съд, който да оправдава когото трябва и да осъжда неудобните, готвят ни фарс по процеса за "Обира на Века", където основните грабители дори не са споменати в обвинителния акт, готвят разправа с неудобните магистрати чрез промените в Съдебния закон! Искат да институционализират мафията в ролята на Държавата и да го направят бързо, като я подчинят напълно на волята на няколко олигарси и прокуратурата, и то още другата седмица. И ще го направят, ако не реагираме!", пишат още организаторите.

Вчера от съюза на юристите призоваха президента Румен Радев да наложи вето на промените в съдебния закон. Освен това четири опозиционни партии - "Нова република", "Да, България", "БЗНС" и "Зелените" се обединиха около съвместна позиция в която също искат Радев да върне промените в съдебния закон. Те призоваха и "всички наши съграждани, които искат радикална съдебна реформа по румънски модел за справедлив и независим съд и отчетна и отговорна прокуратура, да са готови за масови протести срещу пълзящото посегателство от "силните на деня" политици срещу съдебната власт така, както нашите полски приятели го правят в момента!". 

Дневник