Процесът в Сърбия за екстрадицията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев трябва отново да започне на първа инстанция. Това заявиха за "Дневник" адвокатите му Константин Симеонов и Христо Ботев.

Причината делото да се гледа пак от първоинстанционния съд е, че по-горната инстанция е решила, че българските власти не са предоставили всички доказателства, необходими за произнасяне по искането за предаването на Василев на България, обясни Ботев. Той не можа да се ангажира с прогноза в какъв времеви период се очаква да започне процесът отново или пък да бъде окончателно решен. Заяви само, че по делото се явяват сръбски адвокати, които са упълномощени да представляват Василев. Василев продължава да иска да даде обяснения по видоеконферентна връзка, каза адвокат Ботев.

Въпреки внесения преди дни обвинителен акт за фалита на КТБ, въпросът за екстрадицията на Василев не е бил обсъждан по време на срещите на вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, която бе на посещение в Белград, научи "Дневник". От пресцентъра на МВнР заявиха, че за екстрадицията на бившия банкер си има процедури, а България няколко пъти е поискала предаването му. И добавиха, че се надяват "Сърбия да даде възможност българската съдебна система да си свърши работата".

Миналия четвъртък прокуратурата внесе в съда обвинителния акт за "най-голямата стопанска и обществена финансова измама" КТБ, и нарече уникален акта. Повече четете тук, тук и тук.

Василев пребивава в Сърбия повече от две години, откогато и прокуратурата иска екстрадицията му. Нееднократно държавното обвинение у нас е казвало, че не получава никакви отговори от Сърбия по исканията си. Задочно той стана обвиняем още на 28 юли 2014 г. за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - за 206 млн. лв. Близо две години по-късно, на 9 юни 2016 г. прокуратурата откри, че зад източването на банката стои организирана престъпна група начело с Василев, промени обвинението и прехвърли делото в специализираната прокуратура. А тъй като според българския Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест обвиняемият може да бъде съден в страната си само по обвинението, за което е екстрадиран, от прокуратурата заявиха, че са изпратили ново искане за екстрадиция с новото обвинение.

Иначе съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото. По-късно - през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция. Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който трябва да започне отначало незнайно кога.

След като се произнесат и двете съдебни инстанции според закона в Сърбия казусът последно отива при министъра на правосъдието, който се произнася окончателно, но няма срок за това.

Дневник