Международната организация МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) изрази безпокойството си заради приетия на първо четене миналата седмица Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на България.

Приемането на промените без дебати предизвика отпор на гражданския сектор, реагираха Съюзът на съдиите и всички съсловни организации на магистратите, а Съюзът на юристите в България призова президента да спре закона. Миналата седмица Европейската асоциация на съдиите също излезе с позиция срещу орязването на правата за сдружаване на магистратите.

В своето писмо до председателя на българския парламент МЕДЕЛ излага доводи срещу въвеждането на изискване магистратите (съдии и прокурори) да декларират членството си в професионални организации. "Подобно изискване неоправдано ограничава правото им на свободно сдружаване, гарантирано от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи", се казва в текста. Ето и останалата част от него:

Налагането на допълнителни забрани и ограничения за магистратите и техните организации ще възпрепятства участието както на съдиите, така и на прокурорите в управителни органи на асоциации, в които членуват други юристи, и получаването на финансиране от "чужди държави и лица" за научна и преподавателска дейност. Проектозаконът въвежда и изискване професионалните магистратски организации да финансират своите текущи разходи и дейности единствено от членски внос.

Предложените забрани са заплаха за съществуването и бъдещето на професионалните съдийски сдружения и сериозно ще ограничат възможностите на българските магистрати за съвместни действия в защита на професионалното им развитие, техните права, държавността и върховенството на закона в България.

МЕДЕЛ подчертава, че забраните и ограниченията на правото на сдружаване в рамките на професионални организации на съдии и прокурори са в разрез с демократичните принципи в Европа (виж параграф 25 на Препоръка на Съвета на Европа CM/Rec(2010)12 относно съдиите: независимост, ефективност и отговорност, съгласно който "съдиите следва да имат свободата да учредяват и да се присъединяват към професионални организации с цел гарантиране на тяхната независимост, защита на интересите им и утвърждаване на върховенството на закона".

МЕДЕЛ информира европейските институции относно предприетата законодателна инициатива и отправя апел към българските власти да предприемат необходимите действия за промяна или оттегляне на предложените задължения, ограничения и забрани спрямо магистратите и техните организации.

Дневник