Община Шумен смята със собствени средства да разшири Зоокъта в парк „Кьошкове“, като добави и нови животински видове. Сред тях екзотични папагали, рисове и елени. Предвидена е и партньорка на павиана Шмоко.

Това обявиха на пресконференция днес кметът Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров и шефът на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков.

Зоокътът ще бъде разширен до максимално възможните 8 декара – колкото е общинския имот. Ще се премахнат всички съществуващи клетки и на тяхно място ще се направят нови. Дейностите ще извършват общинските предприятия. За целта са заделени 50 хил. лв., но по всяка вероятност ще се наложи в бюджета за 2018-та да се заложат още средства.

„Започнали сме проектиране и проектът трябва да бъде одобрен от  Министерството на околната среда и водите“, каза Боян Тодоров.

След входа вляво ще има волиера с папагали и други екзотични птици. На мястото на зайците ще е раздела за хищници. Там ще има лисици, чакали и еноти. В реконструираната клетка на мечката ще има два риса. До нея ще се обособи ново пространство за стадо лопатари, като те ще са най-малко 5 броя. Мястото, където сега са камерунските кози, ще се раздели на 3 и там ще пуснат също муфлони, лами. До клетката на павиана ще се направи друга, в която ще се сложи негова партньорка. Половин година женската ще е отделена от мъжкия с решетки, за да може да се опознаят.   

„След като завършим разширението на Зоокъта и го обновим, ще го оставим един месец да работи така и ще направим анализ колко ще ни струва и може би ще поставим входна такса“, обясни кметът Христов.   

Ремонтът ще се прави на два етапа. Тази година ще приключи първият. „Целта е да постигнем една малка, стегната, приятна за разходка зоологическа градина“, каза Златин Кайряков.

ШУМ.БГ