Управляващите оттеглят промените в закона за съдебната власт, свързани с финансирането на магистратските организации, защото в момента не било удачно приемането им. Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Проектът за изменения в закона за съдебната власт не беше включен в програмата на парламента.

Днес правната комисия трябва да разгледа промените на второ четене. Те предвиждаха ограничаване на възможността за финансиране на съсловните организации на магистрати от чужди държави. Първоначално измененията, внесени от депутати от ГЕРБ, включваха изцяло забрана за външно финансиране. След първо четене и след заръка на премиера Бойко Борисов, бяха внесени предложения да е възможно да се получават средства от държави на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. По този начин щеше да се ограничи финансирането от САЩ.

"Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правна комисия и след това в зала", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. До този извод управляващите били стигнали след дълги консултации с неправителствения сектор и браншови организации, заяви Цветанов.

От думите му се разбира, че комисията ще разгледа останалите предложения, които включват възможността членовете на този съдебен съвет да се върнат на по-добри позиции в съдебната система, след края на мандата им.

"Има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно, за това ще оттеглим тези текстове (бел. ред. за финансирането) на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. Те са част от мерките от цялостната ни стратегия за Съдебната реформа от януари 2015 година", обясни Цветанов.

"Америка за България" е финансирала проекти за около 170 млн. долара, от които 105 само за образование", коментира още той.

"Нито е имало, нито ще позволим намеса на каквато и да е била държава в начина, по който се управлява страната и законодателната ни програма", отговори Цветанов на въпрос на "Дневник" дали е имало дипломатическа реакция от страна на САЩ във връзка с проекта.

Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с Хойт Ий, зам. помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси. В интервю за "Клуб З" Ий заяви, че проектът за промяна в закона за съдебната власт звучал антиамерикански.

Срещу промените се обявиха много организации на магистрати, както и фондация "Америка за България", според които със законопроекта България отстъпва от евроатлантически ценности, зад които е застанала.

Дневник