Европейската комисия очаква от властите в Полша до месец да "разсее притесненията" на Брюксел за опасностите, които спорната съдебна реформа на кабинета във Варшава създава пред върховенството на закона. Това обяви първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс, цитиран от "Дойче веле". Тимерманс обаче отложи началото на нова назакателна процедура срещу страната, която се очакваше да се обяви тази седмица.

Както се очакваше да направи по информация на европейски представители, Тимерманс също така предупреди, че и най-малкият опит на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) да поиска оставките на съдии в страната - каквито правомощия получи правителството съгласно новите закони - ще има незабавни последствия.

Европейският съюз "е готов веднага да задейства процедура по Член 7," ако властите се възползват от новата си компетенция, която според опозицията и Европейската комисия представлява заплаха за независимостта на съдилищата, каза Тимерманс, цитиран от в. "Файненшъл таймс". Въпросният "Член 7" предвижда, като крайна мярка, лишаване на страна членка от право на глас в Европейския съвет, ако тя не се съобрази с формално отправени към нея препоръки, свързани с демокрацията и върховенството на закона.

От ПиС обаче твърдят, че целта им е да укрепят съдебната система, да я направят по-ефикасна и да изкоренят от нея всякаква корупция. По-рано тази седмица президентът Анджей Дуда прие спорния закон, след като наложи вето на други текстове, които са част от предлаганата реформа. Дни наред хиляди поляци протестират срещу промените.


"Някои неща се промениха в Полша през последната седмица, други - не. Протегнахме ръка към полските власти с призив за диалог, но това не се случи... Полският президент реши да наложи вето на два закона. Фактът, че други два закона са подписани обаче, означава, че трябва да изразим притесненията си в препоръка за върховенството на закона. Комисията препоръчва на Полша до месец да изясни въпросите, свързени с върховенството на закона."

Според Тимерманс днешната препоръка "надгражда" други две препоръки от последната година, свързани със системни заплахи за върховенството на закона и легитимността на Конситуционния съд.

"Ръката на комисията остава протегната към полските власти с надежда за конструктивен диалог," каза още Тимерманс.

Дневник