Общият брой огнестрелни оръжия, които се водят на отчет и контрол в шуменската полиция към момента е 6 703. Миналата година по същото време те са били със 127 по-малко, или 6 576, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Повечето оръжия са за ловни цели - 5 151. Останалите 1 451 пистолети и пушки са собственост на физически лица или фирми, придобити за служебни и граждански цели.

През изтеклото шестмесечие на територията на ОД на МВР - Шумен са иззети седем незаконни огнестрелни оръжия, както и други девет, които не отговарят на изискванията.

От началото на годината до сега няма регистрирани кражби на огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни материали и пиротехнически изделия, казаха от полицията.

На територията на ОД на МВР - Шумен има 10 търговски обекта за търговия с оръжие,  боеприпаси и пиротехнически изделия – осем в Шумен, един във Велики  Преслав и един в Нови пазар. Те са обект на ежемесечни проверки. През първите 6 месеца на 2017-та са проверени и 54 ловци по  време на ловните излети. Нарушения не са констатирани.
ШУМ.БГ