Столиците на България и Македония ще бъдат свързани с железопътна връзка през 2027 година. Това произтича от меморандум за разбирателство между министерствата на транспорта на двете страни, одобрено днес от кабинета.

Българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Македония от своя страна би трябвало да довърши отсечката Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 година.

На днешното си заседание правителството одобри и проекта на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, който би трябвало да се подпише на 2 август. С документа България изразява желание да изгради добросъседски отношения с Македония, основани на европейските ценности, се посочва в аргументите за подписването на договора.

Като осезаеми резултати от тази стъпка се изтъкват сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по трансгранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Dnevnik.bg