Зала "Фестивална" вече ще се казва "Асикс арена" след подписване на шестгодишен договор между собственика - държавната фирма "Академика 2011" ЕАД, и "Асикс Европа", представлявана от Любомир Ганев. Споразумението е за 100 хил. лева годишно.

Залата претърпя основен ремонт на стойност 7 млн. лева, но все още не е открита. Реконструкцията започна през февруари 2016 г., а според заданието срокът за изпълнението беше 270 дни. Дългото забавяне направи така, че българските атлети, които основно ще ползват съоръжението, да не могат да се подготвят в него през миналия зимен сезон.

През декември спортният министър Красен Кралев каза, че залата ще отвори през пролетта. По-късно при инспекция на служебния министър на спорта Даниела Дашева изпълнителният директор на "Академика 2011" Борис Тодоров обяви, че съоръжението ще е готово до средата на май.

Сега Кралев посочи, че откриването ще е през септември.

Цялата стойност на ремонта е 7 млн. лева, от които 4 милиона са средства на "Академика 2011" ЕАД. Останалата част са по договор за енергийна ефективност.

"Подписването на този договор ни дава увереност да продължим със следващите проекти за модернизация на спортната инфраструктура", каза Кралев.

Тодоров посочи, че със средствата от договора с "Асикс" плюс парите от наема на площи залата ще се самоиздържа. Според него това ще позволи да се предлагат по-добри и достъпни цени за тренировки. И добави, че заради енергийната ефективност разходите за отопление ще са много ниски.

Той очаква съоръжението да е на печалба. Но уточни: "Печалбата не е най-важното в случая. По-важен е социалният ефект".

Кралев и президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов се обединиха около твърдението, че "Асикс арена" е от голяма важност за атлетите и развитието им. Според Карамаринов шестте години, в които залата не е била използвана, са се отразили на българската атлетика.

Той се надява с отварянето да се даде възможност за пълноценно развитие на талантите. На церемонията по подписването присъстваха Лиляна Георгиева, която с нов национален рекорд спечели сребърен медал на 1500 м от европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Гросето, и сребърната медалистка на троен скок от световното за юноши и девойки под 18 години в Найроби Александра Начева. Карамаринов посочи, че талантите ще имат всичко необходимо и че успехите им ще зависят само от тях.

"Трябва да отглеждаме много внимателно младите състезатели", добави Кралев.

Карамаринов неколкократно благодари на министъра за обновяването на залата. По думите му Кралев е удържал на думата си след направените обещания.

Dnevnik.bg