Генералният адвокат в Съда на ЕС Ив Бо заяви, че не трябва да се дава ход на дело по жалбите на Словакия и Унгария, в които се оспорва задължителното пренастаняване на търсещи убежище в целия ЕС, предаде агенция "Ройтерс".

Двете източноевропейски страни, подкрепени от съседката си Полша, смятат, че схемата за задължителни квоти за приемане на мигранти, одобрена от Европейския съвет през 2015 г., е незаконна. Те искат от съда да я отмени, като изтъкват, че приемането ѝ е опорочено от грешки от процедурно естество или свързани с избора на неподходящо правно основание и че схемата не е годна да отговори на миграционната криза, нито е необходима за тази цел.

Програмата има за цел да облекчи натиска над бежанските системи в Гърция и Италия след масовата имиграция през Средиземно море. В хода на производството Полша встъпва в подкрепа на исканията на Словакия и Унгария, а Белгия, Германия, Гърция, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и комисията встъпват в подкрепа на исканията на съвета.

Генералният адвокат отхвърли повечето процедурни аргументи на Братислава и Будапеща и заяви, че схемата за пренастаняване на 120 000 търсещи убежище е "подходяща за постигане на зададената цел". Когато мярката бе приета през септември 2015 г., против нея гласуваха Унгария, Словакия, Румъния и Чехия.

В становището си Ив Бо заяви, че договорите на ЕС разрешават приемане на мерки за справяне с ясно идентифицирани извънредни ситуации. Според него ЕС не е надхвърлил правомощията си, а гласуваният механизъм е "всъщност пропорционално средство" за справяне с бежанския поток към Гърция и Италия.

Словакия и Унгария внесоха жалбите през декември 2015 г. Решение на Европейския съд се очаква по-късно тази година, като магистратите рядко приемат становище, различно от това на генералния адвокат. Властите в Будапеща веднага обявиха решението за "политическо" и неосноваващо се на правни аргументи.

Европейската комисия обяви днес, че предприема втори етап в наказателните процедури срещу Чехия, Унгария и Полша. Брюксел е изпратил мотивирани становища на трите държави за неспазване на правните им задължения по отношение на релокацията.

На 15 юни 2017 г. комисията откри производства за установяване на неизпълнение на задължения и изпрати официални уведомителни писма, отговорите на които не са задоволителни, твърдят от институцията. В нито един от тях не се посочва намерението на тези държави членки в скоро време да започнат да извършват премествания на тяхна територия.

Нито един от представените аргументи — независимо дали става въпрос за текущото съдебно дело срещу съвета, което няма суспензивно действие, изразяването на солидарност чрез други средства или трудностите при извършването на проверки за сигурност — не оправдава неспазването на обещаните налични места. Ето защо комисията реши да премине към следващия етап от производството за установяване на неизпълнение на задължения.

С решенията на съвета от държавите членки се изисква на всеки три месеца да поемат ангажимент за налични места за преместване, с което да се осигури бърза и методична процедура за преместване.

Докато Унгария изобщо не е предприела действия от началото на схемата за преместване, Полша не е предприела никакви премествания и не е поемала ангажименти от декември 2015 г. насам. Чешката република не е извършила никакви премествания от август 2016 г. и вече повече от година не е поемала никакви нови ангажименти.

Сега трите държави имат един месец, за да отговорят на комисията. При липса на отговор или ако представените в отговора становища не са задоволителни, комисията може да реши да премине към следващия етап от процедурата за установяване на неизпълнение и да отнесе случая до Съда на ЕС.

Временната схема за спешно преместване беше създадена с две решения на съвета през септември 2015 г., с които държавите членки поеха ангажимент за преместването от Италия и Гърция на лица, нуждаещи се от международна закрила.

Комисията докладва редовно за изпълнението на двете решения на съвета в своите редовни доклади за преместването и презаселването, които тя използва, за да отправи призив да бъдат предприети необходимите действия. Темпът значително се е увеличил през 2017 г., като от ноември 2016 г. са извършвани над 1000 прехвърляния всеки месец, а през юни 2017 г. е отбелязан нов месечен рекорд с над 3000 прехвърляния. Към 26 юни са били извършени общо 24 676 премествания (16 803 от Гърция и 7 873 от Италия).

50 души от Гърция са дошли в България, нито един не е бил преместен от Италия.

По-голямата част от държавите членки понастоящем редовно поемат ангажименти и приемат премествания, като е напълно възможно да бъдат преместени всички отговарящи на критериите кандидати до септември 2017 г., ако се поддържа темпът на преместванията от Гърция, а за тези от Италия той допълнително се засили.

В тази последна фаза от решаващо значение е държавите членки да ускорят преместванията и да поемат достатъчно ангажименти за голям общ брой места с цел да бъдат преместени всички отговарящи на условията кандидати, включително тези, които вероятно ще пристигнат до 26 септември.

При всички положения правното задължение на държавите членки за извършването на премествания няма да отпадне след септември: решенията на съвета относно преместването се прилагат по отношение на всички лица, които ще пристигнат в Гърция или Италия до 17 септември 2017 г. или съответно до 26 септември 2017 г., като отговарящите на условията кандидати трябва да бъдат преместени в разумен срок след това.

Dnevnik.bg