Ръстът на британската икономика леко се е ускорил през второто тримесечие до 0.3 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо 0.2 на сто през първото, показва националната статистика, публикувана в сряда. Данните на агенцията сочат, че отслабването на промишленото производство и строителството е оказало натиск върху темпа на растеж.

"Икономикана преживява видимо забавяне през първата половина на годината. Докато услуги като продажбите на дребно и филмовото производство показват по-голямо подобрение във второто тримесечие, по-слаби резултати в строителството и производството са довели до по-нисък ръст като цяло," казва Дарън Морган, който оглавява Бюрото за национална статистика.

Експертите понижават прогнозите си за британската икономика на фона на процеса на напускане на Европейския съюз. Консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PricewaterhouseCoopers - PwC) прогнозира икономически растеж за 2017 г. от 1.5 на сто спрямо предишните очаквания за растеж от 1.6 на сто. Слабите резултати в производството и строителството спъват цялостния растеж на фона на подобрение в сектора на услугите.

Данните донякъде съответстват на очакванията на анализатори за леко подобрение на ръста от предишното тримесечие. Резултатът обаче е и сигнал за "забележимо забавяне" през първата половина на годината, сочи съобщението на статистическата агенция. При услугите ръстът към края на юни, сравнен с обема към края на март, е 0.5%. Това обаче е единствената положителна стойност от трите най-големи сектора на икономиката.

"Последните данни за БВП идват през седмица, когато МВФ вече преразгледа прогнозата за ръст на Великобритания за 2017 г. от 2 на сто на 1.7% на фона на "по-слаба от очакваното активност" и несигурност заради Брекзит," казва Антъни Курукги от валутния търговец Foenix Patners.

Според Националния институт за икономически и социални изследвания икономиката на Обединеното кралство в момента се представя далеч под потенциала си и тази тенденция вероятно ще се запази през цялата година. "Наистина има знаци, че за много домакинства потреблението ще се свие в хода на годината, като реалният разполагаем доход ще спадне," отбелязва ръководителят на института Джагид Чадха.

При този резултат се очаква централната банка в Лондон да остави лихвите непроменени следващата седмица и така да ги задържи на рекордно ниски нива. Стойността на паунда падна леко до 1.3010 към долара след обявяването на статистиката, след като през юни беше достигнала най-високите си нива от 10 месеца насам - 1.3033. Анализатори, цитирани от "Ройтерс", смятат, че основният двигател за паунда през следващите месеци се очаква да са развитията около Брекзит, след като британската валута загуби около 14% от стойността си спрямо долара след референдума миналия юни.

Dnevnik.bg