Постоянните представители на 28-те страни от ЕС са съгласували в сряда въвеждането на санкции срещу 4 физически и 3 юридически лица от Русия заради изпращането в Крим на газови турбини на компанията "Сименс" в нарушение на договора за използването им и въпреки обещания от Москва, че няма да създават с тях проблеми на германския машиностроителен гигант.

Новината разпространи официалната агенция ТАСС, позовавайки се на дипломатически източник от Съвета на ЕС. Настояването за разширяване на списъка със санкционираните дойде от Германия преди броени дни. Това стана във фаза на преглед на сега действащите санкции, в която е обичайно да бъдат добавяни или отстранявани имена от списъка.

ТАСС не посочва имената на наказаните, а руски медии обясняват, че решението ще означава забрана да се поддържат делови отношения с трите руски компании, а на четиримата граждани няма да се издават визи за влизане в ЕС, САЩ и страните, поддържащи режима на ембаргото. Ако на територията на тези държави имат активи или банкови сметки, те подлежат на блокиране.

 В Крим турбините са доставени от "Технопромекспорт", дъщерна структура на холдинга "Ростех", който има няколко задгранични проекта, включително в Хърватия, където изгражда ТЕЦ "Сисак-3" с мощност 230 МВт.

"Приветствам политическото решение на страните - членки на ЕС, за налагане на нови санкции на Русия заради нелегалната доставка на турбини на "Сименс" във временно окупирания Крим", написа на страницата си във "Фейсбук" украинският президент Петро Порошенко. "Още четирима граждани на Русия и три руски компании попадат под честните и справедливи ограничителни мерки в отговор на циничното им и съзнателно нарушаване на договорите. Прецедентът със "Сименс" трябва да предизвика наказания, за да не се повтаря повече."

Дневник